Dodó Sapiens

Jó tudni

Közgazdaságtan és spiritualitás

2019. június 24. 16:00 - Dodó Sapiens

El nem tudtam képzelni, hogy hogyan egyeztethető össze a két fogalom. Nem sok közgazdaságtant tanultam, de ha valamire, akkor arra emlékszem, hogy akkor az előadó minden második szava a pénz volt. A pénz áll ennek az egész világnak a középpontjában, nem szól semmi másról. Vagy mégis?...A spirituális emberkép egy új megvilágításba helyezi az egész témát. Erről tartott előadást Zsolnai László a "2. Tudomány és Spiritualitás Konferencián".

penz_zsolnailaszlo.jpg

Materialista emberkép

 Kevés olyan tudományterület van, ami annyira materialista lenne, mint a közgazdaságtan. (Zsolnai László szerint a biomedicina is nagyon az, amit biotechnológusként csak megerősíteni tudok.) Mi jellemzi a materialista embert? Nagyon egyszerű: anyagi vágyak és célok. Csak az számít, hogy  lesz-e pénz és ha igen, akkor legyen jó sok. Ennyi. 

anyagicelok_zsolnailaszlo.jpg

Nézzünk egy kicsit szét a világunkban! Mit válaszolnál az alábbi kérdésekre:

  • Hova vezetett ez az emberkép?
  • Milyen világban élünk?
  • Jólét jellemzi a társadalmat? 
  • És tényleg jól is vannak az emberek?

A mostani berendezkedésünk az ökorendszerek összeomlásához és a klímakatasztrófához vezetett. Tim Kasser és munkatársai elvégeztek egy kutatást , amiben több országot és több korcsoportot vizsgáltak meg. Arra voltak kíváncsiak, hogy a materialista beállítottság mennyire van összhangban a személyes jóléttel. Az eredményük az lett, hogy minél inkább materialista valaki, annál kevésbé érzi jól magát. Tehát már tudományosan is bizonyított, hogy ahogy most élünk, az nem tesz minket boldoggá, de cserébe még a környezetünket is tönkre tesszük...Remek...

 

Spirituális emberkép

A spirituális emberkép alapja az, hogy nem a pénz a fő motivátor. Nem pusztán önérdekből és profitorientáltságból cselekszünk, hanem egy tágabb megvilágításba helyezzük az egészet. A motivációnak belülről kell jönnie. Ha egy vállalkozásra gondolunk plédául, akkor úgy is mondhatjuk, hogy kell egy nemes cél, amiért küzd a cég. És nem csak PR-ból meg körbeplakátolni a várost faültető képekkel, hanem ténylegesen. A közjó szolgálata kell, hogy legyen a legfőbb cél. 

Persze lehet azt mondani, hogy ha ilyen virágos lelkűen állunk hozzá a világhoz, abból nem lesz profit és valamiből muszáj megélni. Ez így is van. A pénzre ennél a felfogásnál is ugyanúgy szükség van. Viszont a lényeg az, hogy a siker többdimenziós. A profit csak egy összetett célfüggvény egyik eleme kell, hogy legyen. Ez persze azt is jelenti, hogy ne dobd ki az ablakon a közgáz tankönyved a spiritualitás zászlaja alatt. Csak egy kicsit máshogy kell értelmezni. A sikernek egy új, holisztikus definíciót kell adni. Ilyen például a bhutáni boldogságmutató (Gross National Happiness). 

boldog_zsolnailaszlo.jpg

Így is lehet

Ha most azt gondolnád, hogy a materialista emberképet csak elméletben lehet lecserélni a spirituálisra, akkor nagyon tévedsz. A világon számos helyen van rá példa, hogy egy spirituális alapokon nyugvó vállalat sikeres. Materialista mércével mérve is. 

Ilyen például a Mondragon Corporation. Több száz cég tartozik a szárnyai alá, több tízezer embert foglalkoztatnak és még saját egyetemük is van. Mindenhol azt hangsúlyozzák, hogy ők a baszk emberek jólétéért dolgoznak. És ha rákeresel és megnézed mi mindent csinálnak, akkor láthatod, hogy tényleg így van. 

A holland Triodos Bank megmutatta, hogy még egy bank is képes ilyen alapokon működni. A hindu alapokon működő Sarvodaya Shramadana Movement a cunami áldozatain segít már 1958 óta és azóta is számos településen jelen vannak. Az USA-ban is van példa ilyen cégre: a Patagonia. A környezetvédelmért még politikai úton is harcba szálltak. 

Hogyan tovább?

Ne legyünk annyira materialisták, mint most vagyunk. Egyszerű, igaz? 

Az az egyik legnagyobb probléma, hogy a spiritualitást a racionalitás ellentéteként tartjuk számon. Pedig ez nem igaz. A spiritualitásnak a materializmus az ellentéte, a racionalitásnak pedig az irracionalitás. De a spiritualitás nem irracionális. Ezek külön fogalmak. Arra kell törekedni, hogy spirituális célokat racionálisan oldjunk meg. Ennek a századnak ez a legnagyobb kihívása, feladata.

Amikor belegondoltam abba, hogy ezzel a rossz beállítottsággal mekkora károkat okoztunk magunk körül, eléggé elszomorodtam. De aztán arra gondoltam, hogy milyen jó, hogy vannak olyan emberek még, mint például Zsolnai László, aki arra fordítja az idejét, energiáját és ami még fontosabb a tudását, hogy egy élhetőbb világban éljünk. Te hogyan tudnád szolgálni a közjót? Itt és most! Mert a Föld haldoklik...nem érünk rá...

 

termved_zsolnailaszlo.jpg

 

Képek forrása: pixabay

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dodosapiens.blog.hu/api/trackback/id/tr9514898524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása