Dodó Sapiens

Jó tudni

Miért szedjünk kismamavitamint?

2019. október 22. 20:30 - Dodó Sapiens

Amikor elérkezik a várva várt nap, amikor is pozitív lesz az a bizonyos teszt, számos kérdés merül fel az újdonsült kismamában. Többek között az, hogy szedjen-e magzatvédő vitamint vagy sem? Közszájon az forog, hogy nem szabad szedni, mert "felfújja" a babákat. Mi áll emögött a városi legenda mögött? Van értelme vitamint szedni? 

VIGYÁZAT, SPOILER!

Nagyon is van!

oszi_kismama_kismamavitamin.jpg

Főszerepben: a folsav

Hatalmas áttörés volt 1992-ben, hogy Czeizel Endre és Dudás István rájöttek, hogy a folsav csökkenti az esélyét az idegcsőzáródási-rendellenességek kialakulásának. A vizsgálatot úgy végezték, hogy a kismamák egyik felének adtak folsavat, míg a másiknak csak placebot (vagyis olyan tabletta, amiben nem volt folsav, de azon kívül minden más segédanyag igen). És lám, azoknál a babáknál,akiknek anyukája  folsavat kaptott, több,mint 90%-kal csökkent az esélye ennek a veleszületett rendellenességnek. Az eredmények annyira egyértelműek voltak, hogy le kellett állítani a kutatást, mert etikátlan lett volna ezek után placebot adni a többi kismamának. Ugyanis a velőcsőzáródási-rendellenességek egyik fajtája a nyitott gerinc, ami bénulást okoz, tehát elég súlyos betegség.

ujszulott_kismamavitamin.jpg

Persze se szeri, se száma a veleszületett rendellenességeknek. Mindegyiktől nem tudod megvédi a születendő gyermeked. De ezt megelőzni annyira egyszerű! Te csak beszedsz mindennap egy tablettát és egy betegséget már ki is húzhatsz a listáról. Valójában többet is. És igazából amikor nem várandós az ember, akkor is jól jön egy kis folsav-utánpótlás. Táplálékkal is fel lehet venni (pl.spenót, lencse, narancs), de az emberek 40%-a nem tudja így a szervezetébe juttatni egy génhiba miatt, ezért mesterséges formában kell(ene) enni. 

A vitaminok és az óriásbabák

A folsav tehát jóbarát. Igen, ám, de általában a kismama vitaminokban egy csomó más összetevő is akad. A cégek azzal próbáltak versenyezni egymással, hogy minél több mindent belepakoltak a termékekbe. A folsav önmagában nem okoz túlzott növekedést. Ám a sok extra vitamin és nyomelem igen. A Béres-csepp is étvágyfokozó, ezt mindenki tudja és egyes készítmények összetétele nem sokban különbözik tőle. Tehát nem csoda, ha vitaminok miatt a kismama többet eszik, akkor a babája is nagyobb lesz. Na, de mi a megoldás? Csak azokat kell bevenni, amit tényleg muszáj. 

baba_kismamavitamin.jpg

Volt szerencsém találkozni az egyetemen anno Prof. Dr. Paál Tamás gyógyszerésszel, aki elmesélte annak a történetét, hogy hogyan kért tőle segítséget Dr. Czeizel Endre egy új kismama vitamin kidolgozásához. Az volt a céljuk, hogy minél kevesebb hatóanyag legyen benne, tehát kizárólag a leglényegesebbek. Figyelembe vették például azt, hogy a folsav mellé a B12-vitamin elengedhetetlen. Néhány enzim munkája miatt csak együttesen tudják támogatni az idegrendszert.

Az eredmény a következő lett:

  • Folsav
  • B6-vitamin
  • B12-vitamin
  • B2-vitamin
  • D3-vitamin 
  • C-vitamin
  • E-vitamin
  • Vas
  • Jód
Ennyi kell. De Ennyi Kell! Ha csak ezeket szedjük, akkor nem kell aggódni a baba mérete miatt, viszont számos jótékony hatása van. Mennyiségeket direkt nem írtam mellé, mert az önmagában kevés, ugyanis sok múlik a felszívódáson. Erről már írtam korábban itt
A tapasztalat azt mutatja, hogy nem tudunk elég tudatosan étkezni ahhoz, hogy pusztán táplálkozással bevigyük a megfelelő mennyiségű vitamint. Rá kell segíteni egy kicsit. Ráadásul a babóca sok mindent magába szív belőled (átvitt értelemben is), szóval nemcsak a babának, hanem magadnak is jót teszel vele. Kell ennél több?
Források:
http://czeizelvitamin.hu/termekek/dr-czeizel-magzatvedo-multivitamin-1/ (nem reklám, csak itt vannak szépen összeszedve a hatóanyagok)
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dodosapiens.blog.hu/api/trackback/id/tr3815251254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása