Dodó Sapiens

Jó tudni

Nem csak a hatóanyag számít

2019. augusztus 28. 16:00 - Dodó Sapiens

Avagy 5 dolog, amit tudnod kell a gyógyszerek hatóanyagtartalmáról

Ha receptre kapunk gyógyszert, az tiszta sor. Nem kell foglalkozni vele, hogy mi van benne, a gyógyszerész ráírja hogyan kell szedni, te k

áltod, beveszed, meggyógyulsz. De mi a helyzet a recept nélkül kapható gyógyszerekkel? Mi alapján válasszuk ki, hogy mit vásároljunnk? Nem vagyok gyógyszerész, sem orvos. Szóval ne várd azt, hogy készítményeket fogok ajánlani, mert nem fogok. Ha jól tudom, nem is szabadna. Abban szeretnék segíteni, hogy úgy általában legyen valami fogalmunk a gyógyszerekről és közelebb kerüljünk a tudatos gyógyszerszedéshez. 

hatoanyag_sor.jpg

1. A gyógyszer lelke továbbra is a hatóanyag

A hatóanyagról tudjuk, hogy:

A gyógyszernek az a része, ami a hatást fejti ki, a hatóanyag. Vagyis hát ugye a ható anyag...Szóval olyan anyag, ami hat. Ezek általában kicsi szerves molekulák, kb. akkorák, mint a laktóz, de persze eléggé változó méretűek. A lényeg az, hogy mivel kémiai anyagok mindegyiknek van egy szép hosszú és rövidebb, emberbarátabb neve. Egyik sem egyenlő a márkanévvel! A márkanév egy fantázianév, amit igyekeznek úgy megalkotni, hogy a gyógyszerész könnyebben kitalálja a hatóanyagot. 

Ez az az anyag, aminek el kell jutnia a betegség "helyszínére". Ha mondjuk fáj a hasad,mert szélgörcsöd van, akkor ez lesz az anyag, ami kipukkasztja a beleidben a bubikat. A hatóanyag mellett még számos segédanyag lehet a gyógyszerben, amiknek az a célja, hogy segítse a célbajutást

2. A kevesbb néha több

Nagyon kézenfekvő lenne az a gondolat, hogy ha egy gyógyszerben kétszer több a hatóanyag, akkor az kétszer olyan jó is. Ez sajnos nem így van. Túl egyszerű lenne...

Nyilván jó iránymutató, ha tudod, hogy hány miligramm van egy adagban, de ez önmagában még nem feltétlenül elég. Ugyanis a gyógyszert Te veszed be, aki egy komplex biológiai rendszer vagy. Hat a gyógyszerre a nyálad, a gyomorsavad, a többi emésztőnedv és így tovább. Ha beveszel mondjuk 100 mg-ot, simán lehet, hogy ebből 30 mg-ot elpusztít a gyomorsavad, a maradék 70-ből pedig felszívódás után 60 mg hozzákötődik a vérben úszkáló fehérjék valamelyikéhez. Így marad 10 mg, amiből 8 mg-ot azonnal szétszed a máj, ugyanis (ha feltesszük, hogy egy szájon át bevett gyógyszerről beszélünk, ami a bélből szívódik fel) a bélből egyenesen a májba vezet az út. A máj nagyon szuper kis szerv (nem is olyan kicsi amúgy) és igyekszik ártalmatlanítani minden ártalmas dolgot, amit megeszel. Ő nem tudja, hogy az egy gyógyszer, aminek el kéne jutnia mondjuk a kezedbe.

hatoanyag_beveszi.jpg

Szóval attól, hogy sok hatóanyag van egy gyógyszerben még egyáltalán nem biztos, hogy több szívódik fel és ami felszívódott, az el is jut a megfelelő helyre. Te, mint biológiai komplexum számos helyen akaratlanul is bele tudsz szólni ebbe. Persze a gyógyszerfejlesztők is tudnák ezt, ezért olyan az egyes gyógyszerek formája amilyen. Ez az oka annak, hogy van, ami tabletta, van ami kapszula, van ami italpor és így tovább. Azon, hogy hogyan "tálalod" a hatóanyagot a szervezetnek, sokkal több múlik, mint gondolnád.

3. Gyereknek gyerek való

A gyerekek nem kicsi felnőttek. Erről szól a gyerekgyógyászat tankönyv első fejezete. Ez nem úgy működik, hogy ami jó neked, az jó neki is, max. kevesebbet kell adni belőle. Attól, hogy neked van egy bevált készítményed fejfájásra még egyáltalán nem biztos, hogy az a gyereknek is jó lesz.

hatoanyag_maci.jpg

A gyógyszerésznek jelezni kell, hogy gyereknek viszed a gyógyszert és mondd meg, hogy hány éves. Van persze egy csomó gyógyszer, ami felnőttnek és gyereknek is jó, de ahelyett, hogy ezt mind észben kéne tartanod, bízd rá magad a gyógyszerészre és ő majd tudja, hogy megveheted-e a babádnak vagy sem. Persze anyagilag megterhelőbb, hogy kell külön gyerek házipatika, de mire költsön az ember, ha nem a gyermekének megfelelő gyógyszerre?

4. Egy bajra több is jó

Egy betegségre, panaszra, tünetre többféle hatóanyag is megfelelő. A lázat nemcsak a paracetamol viszi le,hanem az iboprofén, az acetilszalicilsav és még sorolhatnám.

hatoanyag_repul.jpg

Ezt egyrészt azért érdemes tudni, hogy nem ugorjunk be egyből a reklámoknak. Azt a látszatot kelti a legtöbb reklám, hogy pl. hurutos köhögésedet csak és kizárólag az a bizonyos por tudja elmulasztani. Nem így van. Egy csomó gyógyszert nem is reklámoznak és mégis ugyanolyan jók.

Másrészt pedig, ha észrevetted, hogy neked ez az orrcsepp nem dugítja ki az orrodat, akkor a másik amit veszel ne ugyanazt a hatóanyagot tartalmazza. Ezért nagyon fontos, hogy mindig olvasd el a hatóanyagot a gyógyszereken! Ez legalább annyira rutin kell, hogy legyen, mint hogy elolvasod a betegtájékoztatót. Mert azt ugye mindig átnyálazod, ugye?...

5. Kérj segítséget!

Nem könnyű eligazodni a sok-sok márkanév és hatóanyag között. Ráadásul nem olvashatod el a gyógyszertárban helyben mindegyik gyógyszernek a betegtájékoztatóját. Ha nem akarunk elveszni a farmácia sűrű erdejében, érdemes segítséget kérni. Na, de honnan?

  • Gyógyszerésztől. Ez a legegyszerűbb és legkézenfekvőbb módja. Így nem is muszáj tisztában lenned mindazzal, amit leírtam, elegendő, ha elmondod őszintén(!!!), hogy mi a bajod, milyen krónikus betegséged van, milyen más gyógyszereket szedsz stb. és ő már adja is neked a készítményt. Persze nem árt, ha van egy személyes kapcsolat a gyógyszerésszel, hogy ne mindig egy idegenre kelljen rázúdítani minden panaszod. És hát a mai világban folyton rohanunk, hol ide ugrunk be, hol oda, szóval egyre nehezebb ezt megvalósítani.
  • Család, barátok, kollégák. Ezzel nagyon kell vigyázni, mert könnyen félre tájékoztathatják egymást az emberek. Arra viszont jók a személyes tapasztalatok, hogy lesz egy kis infód a várható mllékhatásokról, illetve olyan gyógyszerekről is hallhatsz, amikről addig nem.
  • Internet. Na, ezzel még inkább vigyázni kell. Fórumokat kerülni, hiteles forrást keresni, ez a fontos. Szerencsére a legtöbb gyógyszer betegtájékoztatója elérhető online, monjuk itt. Nagy előnye, hogy hatóanyag szerint is lehet keresni.  A tudatos gyógyszerhasználatról pedig itt érdemes még tájékozódni. 

 

szimpidoki_kalcium.jpg

 

(képek forrása:pixabay)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dodosapiens.blog.hu/api/trackback/id/tr4715026578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása