Dodó Sapiens

Jó tudni

Sok a válás, kevés az ismeret

2019. július 17. 16:00 - Dodó Sapiens

Avagy elmélkedés a párkapcsolati tudatosságról

A hétvégén részt vettem egy lánybúcsún, ahol a menyasszony azt a feladatot kapta, hogy gyűjtsön be az utca emberétől 5 jótanácsot a házas élethez. Meglepően tapasztaltuk, hogy a legtöbben így feleltek: "Ne házasodj!" "Jól meggondoltad?" "Inkább gondold át újra" "Nem kéne ilyen fiatalon házasodni" és társai. Aztán persze kiderült, hogy akik ezeket mondták vagy elváltak vagy rossz kapcsolatban élnek. Az utca embere tehát nem tartja jó ötletnek a házasságot. Vajon mi lehet ennek az oka?

par_parkapcsolat.jpg

Egyáltalán jó dolog a házasság?

A házasság két ember szerelmének a beteljesülése, a koronája. Kinyilvánítják egymásnak és a világnak is, hogy "igen, én ezzel az emberrel szeretnék maradni mindörökre". Minden lány álmodozik kislányként a fehér ruháról és véleményem szerint jár is ez az élmény mindenkinek, aki szeretné. Sokan vágyunk egy stabil kapcsolatra, ahol önmagunk lehetünk. Hogy ne egyedül öregedjünk meg (mert ugye társas lények vagyunk) és ezt a rövidke életünket boldogan töltsük. Olyan szépen hangzik ez, mint a mesékben. A nagy, élethosszig tartó, romantikus, csodálatos szerelem. Igen ám, de az élet nem olyan, mint a mesékben. De vajon következik-e ebből egyenesen, hogy a valóság  rossz? Szerintem nem. A házasság igenis tud boldog lenni és egy kiteljesedett szeretetkapcsoltaként működni. Akkor mi lehet a baj?

hazas_parkapcsolat.jpg

Boldogan éltek, amíg meg nem haltak

Az a baj, hogy nem tudjuk, hogy hogyan működnek a kapcsolatok és ez különösen igaz a házasságra. A mesékben csak odáig mutatják, hogy összeházasodnak és aztán boldogan élnek, amíg meg nem halnak. Ez azt a hamis képzetet kelti bennünk, mintha onnantól minden menne magától. Csak élni kell és ennyi. Ha megtaláltad a Nagy Ő-t, akkor azzal mindennek tökéletesnek KELL lennie. Ha veszekedés van, konfliktus vagy bármi, akkor mi merül fel először? Hogy biztosan nem ő a Nagy Ő. Pedig a kutatások azt mondják, hogy nem létezik Nagy Ő. Egy ember több emberrel is boldogan élhet élete végéig. (Egyszerre persze csak eggyel, különben túl sok lesz a jóból)

A megoldás erre is a tudatosság

A tapasztalat azt mutatja, hogy a legtöbb embernek halvány lila gőze nincs arról, hogy hogyan kell ápolni egy házasságot. Nagyon káros, a "kifogott halat nem etetünk" hozzáállás. Mint mindennek, ennek is megvan a tudománya. Rengeteg könyv, előadás, film szól arról, hogy hogyan is zajlik az élet a való életben.

tanulas_parkacsolat.jpg

Persze fáradtságos meló gondozni egy kapcsolatot. (És itt nem csak a házasságra kell gondolni.) Van pár alap dolog, amit mindenkinek tudnia kellene: konfliktuskezelésről, kommunikációs technikák stb. Lehet, hogy az iskolában sem ártana beszélni róla, ugyanis azt nehezen lehet elvárni a jelen állapotok mellett, amikor a házasságok majdnem fele válással ér véget, hogy a családunktól lessük el. (Azért vannak szerencsés emberek, akiknek ez sikerül.) Valahonnan magadra kell szedned egy kis tudást, edukálódni kell, különben nem fogsz túl könnyen BOLDOGulni. Legalább Mihalec Gábor: Gyűrű-kúra című könyvét olvasd el! Nem szponzorált tartalom, csak sima könyvajánló. Nagyon jó stílusú és tényleg hasznos könyv. Vagyis inkább munkafüzet, vannak feladatok is benne. Ó, igen, már itt is dolgozni kell. A tudatos gyógyszerszedés, környezettudatosság és minden egyéb mellett a párkapcsolati tudatosságnak is jelen kell lennie az életben. 

Ha dolgozol a kapcsolaton, ápolod ahogy tudod, akkor igenis lehetséges fenntartani egy élethosszig tartó, intim, szenvedélyes, romantikus szerelmet. Ezt is kutatások bizonyítják.

 idosek_parkacsolat.jpg

 

 

 

 

Képek forrása: unsplash

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dodosapiens.blog.hu/api/trackback/id/tr8114947658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása