Dodó Sapiens

Jó tudni

A gyógyszertári fürdető maga az ördög?!

2019. július 29. 14:07 - Dodó Sapiens

!!!FIGYELEM!!! Wikipediát NEM tartalmaz, csak autentikus forrásokat!

Amikor várandós az ember lánya, a védőnőtől megkapja a gyermekorvos által felirt receptet a fürdetőkrémhez, amivel a babát kell majd fürdetnie. (Recept nélkül is kapható egyébként.) Fel sem merül benne, hogy káros lenne egy újszülött baba bőrére. Hiszen akkor minek írnák fel? Vagy a legtöbb gyerekorvos nem képezni magát és elavult szereket ad? Szegény kismama már senkiben sem bízhat és még ezen is aggódhat? Ahhoz, hogy ennek a végére járjunk, ki kell deríteni, hogy mit is rejt az a bizonyos fürdetőkrém. Szóval íme, itt vannak azok a bűnös bűvös összetevők.

furdobaba_furdetokrem.jpg

 

Ezek itt a Naturland:Unguentum hydrophilicum nonionicum (nem fizettek nekem, nem reklám, az sem tudják ki vagyok) összetevői: 

Víz (Aqua)

Mindenki, aki vizet ivott valaha, az meghalt...Szóval a víz káros, igaz? Tény, hogy egy erős ital, hiszen fenntartja azokat a nagy hajókat. Na jó, a poénkodást félretéve a víz jó. Nem bánt, cuki, aranyos. A krémben oldószerként van jelen.

Fehér vazelin (Vaselinum album)

A vazelin nem oldódik sem vízben, sem alkoholban. Hogy mit keres a krémben? Vízlepergető hatása van. Ezért van, hogy a baba bőre nem ázik fel a víztől. Tudom, most jön a szöveg, hogy akkor viszont "megfullad" a baba bőre. Nem fullad meg. Nem egy hermetikusan elzárt réteget képez a bőrön, ami áthatolhatatlan, mint egy páncél. Egyébként kőolajszármazéknak számít, ami megérne egy külön cikket, mert rengeteg tévhit él a fejeben az ásványi olajokról. Legyen annyi elég egyelőre, hogy nem kell megijedni tőle. És a kőolaj egy természetes anyag...

Cetilsztearil-alkohol (Cetearyl alcohol)

Emulgeálószerként használatos. A krémben vannak olajok és vízben oldódó dolgok, amelyek nem igazán szeretnek keveredni egymással. Ez az anyag segít, hogy egy egységes állagú krémet kapjunk. Amúgy ártalmatlan. Azért ha telibe beleöntöd a szemedbe ki fogja marni. Növényi eredetű, ezért a natúrkozmetikumok gyártói is előszeretettel használják. 

Poliszorbát-60

Ez is egy emulgeálószer. Olyan tudományos cikket, amelyben káros hatásáról írnak nagyítóval kellett keresni. És ott is csak sejteken vagy állatokon vizsgálták. Ettől még persze lehet, hogy nem barát,de tény, hogy elég sok mindenben van és ha olyan nagyon káros lenne, az már kiderült volna.

Folyékony paraffin (Paraffinum Liquidum)

Ő is egy kőolajszármazék, avagy ásványi olaj. Ő is képez egy vízzáró réteget, hasonlóan a vazelinhez. Ő sem szívódik be. Nem allergizál, érzékeny bőrön sem. 

Etil-alkohol

Ezt is jól ismeri mindenki. Hogy mit keres egy babafürdetőben? Hát, ugyanazt, amit a víz: oldószer. Képes felszívódni bőrön át, de nem javaslom, hogy az esti buliban ivás helyett vegyél egy pálinkafürdőt. Nem olyan hatékony ám! Ha a baba bőrére kerül irritációt okozhat, mert szárítja, ezért könnyebben bereped. (Ezért van, hogy egyre kevesebben ajánlják, hogy a köldökcsonkot ezzel ápold, de ez más téma) Az a mázli, hogy a fürdetésnél nem gond, hogy szárít, mert ugye vízben fürdetünk.

Metil-parabén (Methylparaben)

A feketelevest hagytam a végére. Szegény parabéneknek nem jó a sora mostanság. Ami tudatos, zöld, öko, annak muszáj parabénmentesnek lennie. Tényleg ilyen káros? Attól függ. Kezdjük ott, hogy rengeteg féle parabén létezik. Ez olyan, mintha azt mondanád, hogy a gomba mérgező. Nem mindegyik az. A metil-parabén kémiáját tekintve nagyon egyszerű szerkezetű. Ez azért fontos, mert így a májunknak sem okoz különösebb megterhelést lebontani. Találtam egy olyan kutatást, ahol emberek bőrét egy hónapon át napi kétszer metil-parabénnel kenegettek. Leellenőrizték és tényleg felszívódott. Az egy hónapos "kúra" letelte után 2 nappal már nem tudták kimutatni a jelenlétét, lebomlott az összes.

Az a legnagyobb vád a parabénekkel szemben, hogy hormonkárosítóak. Álljunk meg egy kicsit! Nincs olyan, hogy hormonkárosító! Ez nem egy szakszó, nem létezik ilyen. Olyan van, hogy egy anyag képes hozzákötődni olyan receptorokhoz, amelyek hormonokat is kötnek. De egyáltalán nem biztos, hogy hatást is kivált. Elolvastam annak a cikknek az összefoglalóját, amire hivatkozik a "parabén hormonkárosító" tábor. Egyrészt a teljes cikk fizetős, szóval nagy örömmel tölt el, hogy ilyen sok embernek van előfizetése tudományos szaklapokhoz...Másrészt pedig (ami az ingyenes összefoglalóból is kiderül) patkányon mutatták ki, hogy egyes parabének köszönik szépen nagyon is jól tudnak kötődni az egyik ösztogén-receptorhoz (ebből is van több féle), de nem mutattak ki anti-androgén hatást. A metil-parabén labdába sem rúg etéren, a butil-és propilparabének annál inkább.  

 

Kiegészítés

Úgy gondolom a teljes képhez hozzátartozik egy kis fürdetőkrém használat know-how. Egy maxiumum (!!!) borsónyi mennyiséget kell elkenni a kádban, majd erre ráengedni a vizet. Kicsit ellögybölöd és szépen feloldódik magától, picit felhabzik. Ezzel a vízzel mosod át a babádat. Ekkora mennyiségben egyik összetevő sem árt. Pláne vízzel hígítva. Nem ajánlatos telibe a baba bőrére kenni, de nem is kell.  

Hogy vannak-e olyan fürdetőkrémek, amelyekben nincsenek ilyen anyagok? Hogyne lennének! De azok is simán irritálhatják a baba bőrét, ahogy ez is. Szóval ki kell tapasztalni, hogy kinek mi a jó. De nem vagy #szaranya, ha a gyógyszertári fürdető mellett döntesz. Szerintem. Amúgy létezik egyáltalán olyan, hogy #szaranya? Aki ezt most olvassa, az tuti fix, hogy nem az.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dodosapiens.blog.hu/api/trackback/id/tr9214985024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása