Dodó Sapiens

Jó tudni

A natúrkozmetikumok jók?!

2019. június 21. 16:00 - Dodó Sapiens

A #zerowaste és egyebek kapcsán gyakran látni olyan felhívásokat, hogy cseréld le sz összes kozmetikumodat természetesre. Számos natúrkozmetikumokat gyártó cég indult virágzásnak mostanság. Azt viszont elfelejtik hangsúlyozni, hogy ugyanúgy képesek allergizálni és rosszat tenni a bőrünknek...

 

kokusz_naturkozm.jpg

Természetes anyagok is allergizálhatnak

Nagyon nagy örömmel tölt el, hogy azt látom egyre többen lépnek a változás útjára és kezdenek aktívan tenni a Föld jövőjéért. Ezeknek a hulladékmentes és egyéb mozgalmaknak egyik eleme, hogy arra bátorítanak, hogy csak és kizárólag természetes eredetű kozmetikumokat kenj magadra és a gyerekeidre egyaránt. Nem kedvelem a végleteket egyáltalán és úgy tűnik a természet sem. Ugyanis a biológiában semmi sem fekete-fehér. Inkább szürke. Vagy szivárványszínű. Nem lehetsz biztos soha semmiben, ha természettudományról van szó. Különösen ha az emberi szervezetről. 

Nem szabad vakon abban hinni, hogy a természetes kozmetikumok mindegyike maga a csoda és teljesen ártalmatlanok és szabadon bármikor, bárhogyan alkalmazhatóak a család minden tagjánál. Íme néhány allergén:

  • levendula
  • rózsa
  • liliom
  • kamilla
  • eukalpitusz
  • jázmin
  • fahéj

A természetes kozmetikumoknak a nagy része natúr illóolajokat tartalmaz. Mi is valójában az illóolaj? A növények illatanyagának kivonata. Miért termel a növény ilyen kellemes illatú vegyületeket? Mi értelme van? Nagyon egyszerű: rovarirtás. Ami nekünk kellemes, az a rovaroknak nem az. A levendulát sokan használják molyirtónak, más meg szappanként fürdik vele mindennap. Érdekes, hogy azon nagyon ki tudunk akadni, hogy a zöldségeken, gyümölcsökön gyakran marad egy kis rovarirtó maradvány, de a kozmetikumoknál nem probléma, hogy azzal kenjük magunkat...Ezek az anyagok képesek azonnali helyi gyulladásos reakciót létrehozni,de egy hosszabban elnyúló allergiás folyamatot is. Irritálni, szenzibilizálni mindenképpen tudnak rendesen. Tévhit az, hogy ezek mind allergénmentesek.

szappan_naturkozm.jpg

Akkor mit kenjek magamra, ha természeteset sem lehet?

Kenheted magad nyugodtan természetes kozmetikumokkal. A lényeg az, hogy legyen a fejedben, hogy összetételében ez sem feltétlenül jobb a mesterségesnél. Ami miatt sokkal jobbak a természetes termékek, az a csomagolás. Gyakran üvegben vannak vagy akár magad is elő tudod állítani és így még kevesebb hulladékot termelhetsz. Nagyon jó alternatívák az illatanyag mentes termékek (pl. natúr sheavaj).

Újra hangsúlyozom: nem szabad végletekben gondolkodni! Ha neked nem pattogzik ki a bőröd a levendulaolajtól, akkor hajrá, használd egészséggel (és arra és akkor, amikor kell)! De ha találsz egy mesterséges összetevőjűt, ami jó neked és még a csomagolása is környezetbarát, akkor kenjed azzal magadat. Az a jó, ha először csak egy kicsit kensz magadra és vársz pár napot mielőtt mindennaposan kezded használni. Így kell kitapasztalni, hogy mi a jó a bőrödnek.

Egyébként a mesterséges anyagokat tartalmazókra sokkal szigorúbb szabályok vonatkoznak, ártalmatlanságukat mérésekkel kell igazolni. Gyakran a gyártók egy természetes anyagot szabnak-varrnak át úgy, hogy már ne allergizáljon. Most akkor az természetes vagy mesterséges? Attól, hogy laboratóriumban állítják elő még nem biztos, hogy rossz. Például az egyik legjobb és legkevésbé allergizáló fényvédő anyag mesterséges, eredetileg lupusban szenvedő betegnek fejlesztették ki, de ma már egy csomó naptejben benne van.

labor_naturkozm.jpg

Az a helyzet, hogy a természetes kozmetikumoknál sem tudod megspórolni azt, hogy elolvasd az összetevőket. Ha túl sok ilyesmit látsz, hogy: Chamomilla recutitia, Citrus bergamina, Eucalyptus globulus stb., akkor inkább keress olyat, amiben kevesebb, vagy semennyi illatanyag van. Bár az az igazság, hogy nehéz hozzászokni ahhoz, hogy miután bekented magad testápolóval nincsen friss, üde illatod...Szóval a lényeg az, hogy többet ésszel, mint ész nélkül. Ismerd meg azokat, amiket magadra kensz. Tudj róla, hogy nem a Szent Grál ez sem és légy nyitott és körültekintő. A tudatosság kemény meló. De megéri.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dodosapiens.blog.hu/api/trackback/id/tr9914904314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása