Dodó Sapiens

Jó tudni

A kalcium nem gyógyítja az allergiát

2019. augusztus 14. 16:00 - Dodó Sapiens

A kalcium jó, hasznos és kell. De nem akkor, ha allergiás reakciód van. Még akkor sem, ha orvos mondja. A "kalcium megfogja az allergéneket" tévhit nagyon erősen él sok orvos és a társadalom fejében is. Ez azért veszélyes, mert a kalcium hatására várva súlyos percek, órák telhetnek el olyankor, amikor orvosi segítségre vagy valóban hatásos gyógyszerre lenne szükség. Semmilyen tudományos bizonyíték nincsen rá, hogy a kalcium gyógyítaná az allergiát. Sajnálom, de most le fogok rombolni egy világot benned.

 

kalcium_kalcium.jpg

0.kérdés: Hogyan ejtsük? Kalcium vagy kálcium? A válasz: Tök mindegy, mindkettő jó. 

Mi is az a kalcium?

 A kalcium benne van a periódusos rendszerben, vagyis egy kémiai elem, egészen pontosan alkáliföldfém. Na, nyugi, nem egy fémdarabként úszik benned, hanem vízben oldva, ion formájában. Minden sejtünkben van több-kevesebb kalcium. A véralvadás, az izomösszehúzódás, az ingerület létrejötte az idegsejtekben, a hormonok kiürülése és úgy általában a sejten belüli kommunikáció elengedhetetlen kelléke. Tehát bátran le merem írni, hogy létfontosságú. Számos enzimnek van rá szüksége. 

csont_kalcium.jpg

Természetesen használják az orvosok gyógyításra. Olyankor van rá szükség, amikor a szervezet kalciumhiánnyal küzd. Ilyen például az idős kor, amikor a csontritkulás megelőzésére kiváló. Ilyen még a várandósság, ugyanis az anya épp csontokat növeszt és ha azt akarja, hogy a saját csontjai is épek maradjanak, jobb ha szed egy kis kalciumot. Ilyen eset még mondjuk a  gluténérzékenység, amikor is az ember felszívódási zavarokkal küzd, vagyis a táplálékból kevesebb kalciumot tud felvenni. 

Mi is az az allergia?

Már írtam nektek egy allergiás alapozót, amit el tudsz olvasni itt.

Amit most kiemelnék az az, hogy az allergia oka nem gyógyítható. Vagyis ha az immunrendszer eldönti, hogy a darázscsípésre begőzöl, akkor be fog gőzölni. Amit tudsz tenni (azon túl persze, hogy nem simogatsz darazsakat), az a tüneti kezelés, vagyis a begőzölés lehűtése. Erre pedig kiváló szer, az antihisztamin vagy az adrenalin. Hogy mikor mi és mennyi kell, azt jobb orvosra bízni. Recept nélkül is lehet kapni azért antihisztamint, érdemes rákérdezni gyógyszerésznél. Allergiás reakciónál a szervezet mindenféle anyagokat kezd el termelni, amit addig nem és ezek okozzák a tüneteket. Ezen anyagok egyike a hisztamin. Az antihisztamin tehát gátolja a hisztamin hatását. Az agyban is van receptora, vagyis ott is hatnak ezek a gyógyszerek, ez az oka annak, hogy fejfájást, fáradtságot okoznak. De legalább megszűnik az allergiás reakciód. És mellesleg életben maradsz. 

szimpidoki_kalcium.jpg

De én már vettem be kalciumot és elmúltak a pöttyeim....

Na igen. A leggyakrabban a szokás elvével védekeznek a kalcium-pártiak. Azért érdemes leszögezni valamit. A placebo hatás is hatás. A pszichénk nagyon erősen tud hatni a testre, ezért ha te megnyugszol, hogy most igen, tettem valamit a csalánkiütéseim ellen, akkor valóban jobbak a gyógyulási esélyek, mintha idegesen rohangálsz fel-alá. A probléma annyi, hogy nem tudhatod soha előre, hogy hogyan fog reagálni a szervezeted egy allergénre. Írtam az allergiás alapózóban is hogy:

Az anafilaxiás sokk bármikor bárkinél előfordulhat. Ritka,de nem érdemes szórakozni vele, mert halálos. Ki kell vizsgáltatni, ha úgy érzed allergiás vagy és kezelni kell, ahogy az orvos tanácsolja. Sajnos a kalcium nem működik. Sokan isznak kalciumot, amikor megjelenik egy-két pötty rajtuk, de a csalánkiütés az esetek nagy részében magától elmúlik és nem a kalcium miatt. Placebonak jó meg nagy kárt nem csinál. Annyiban viszont igen, hogy ha kalciummal kezeled magad olyankor is, amikor már rendes gyógyszer kéne és csodálkozol, hogy nem múlnak a tüneteid...

Szóval az urticaria (csalánkiütés) pont olyan, hogy általában az immunrendszer magától meg tud küzdeni vele. Azt hiszed a kalcium segített, de valójában nem. Elmúltak maguktól. Persze simán lehet, hogy nem múlnak el, súlyosbodik, megjelennek egyéb tünetek. Na pont ezért kell orvoshoz fordulni allergiás reakciónál. De legalább gyógyszerészhez. 

A legenda él és virul?

A kalcium egyébként soha nem volt bejegyzett készítmény allergia esetére, vagyis hivatalosan soha nem ajánlották rá. Érdekesség, hogy ez a tévhit csak a vasfüggönyön innen tartja magát. Lengyel, bolgár, ex-NDK-s orvosok és hazánkban is páran előszeretettel adnak kalcium-injekciót allergiás reakcióra. Érdemes ellátogatni erre a fórumra, ahol kutatók, orvosok dumcsiznak arról, hogy ez mennyire nem hat és nyugaton hírből sem ismerik ezt a "kezelést". Szóval pont itt az ideje, hogy mi is ráeszméljünk, hogy ez egy rajtunk maradt rossz beidegződés. A csengőtől nem kell félni, az allergiát pedig nem gyógyítja a kalcium. Ilyen egyszerű. A legendának ezennel vége.

 

doki_kaclim.jpg

 

 

Képek forrása: pixabay

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dodosapiens.blog.hu/api/trackback/id/tr1015008726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása