Dodó Sapiens

Jó tudni

A nagy cukormustra

2019. október 09. 17:00 - Dodó Sapiens

Avagy minden, amit az édesítőszerekről tudni akarsz

Az elhízott vagy cukorbeteg társadalom nagy erőkkel kezdte keresni a hagyományos cukor (glükóz vagyis szőlőcukor, szacharóz vagyis kristálycukor) helyettesítőjét. Talált is pár jó megoldást. Összeszedtem nektek a sztárokat és hogy melyek azok, amelyek tényleg jók és melyek azok, amelyeket hiába reklámoznak valójában parasztvakítás. 

sokcukor_cukormustra.jpg

Néhány alapdolog

Most inkább hagyjuk a "ha nem ennénk édességet, nem kellene helyettesíteni a cukrot" dolgot. Igen, magamból indulok ki, de sajnálom, én nem tudom leélni az életemet palacsinta meg csoki nélkül. Helyette tisztázzuk le azt, hogy kinek is van szüksége édesítőszerekre. 

  • Cukorbetegek és IR-esek: Ők nem ehetnek egyáltalán semennyi hagyományos cukrot, szóval nekik csak ezen alternatívák valamelyike jó. Hogy kinek melyik, azt úgyis megmondja az orvos vagy a dietetikus.
  • Túlsúllyal küzdők: Az van, hogy nem tudsz megszabadulni a plusz kilóktól tartósan életmódváltás nélkül. És igen, ennek része az is, hogy a cukrot lecseréled valami másra.
  • Bárki: Túl sok cukrot fogyaszt az átlagember. Ez tény. Megy a vita a tudományos világban, hogy mennyi az a cukormennyiség, ami még nem árt meg senkinek. Nagyjából ez 5 dkg körül van,de ez nagyon függ az életmódtól, életkortól és egy csomó dologtól. muffin_cukormustra.jpg

 A legtöbb édesítőszer hashajtó hatású, aminek nagyon egyszerű oka van: a bélbacik. Ők ugyanis a hagyományos cukorhoz vannak szokva és amikor nem azt kapják, akkor begőzölnek és nem végzik rendesen a munkájukat. Ez azonban azt is jelenti, hogy fokozatosan hozzá lehet őket szoktatni másfajta cukrokhoz. 

Az édesítőszerekre az agy és a hasnyálmirigy is másképp reagál. Az agy a vér glükózszintjét monitorozza és ha glükóz helyett mást viszel be, akkor azt hiszi, hogy nem ettél, ezért megnöveli az étvágyadat. Ez persze csak akkor igaz, ha kizárólag édesítőszerből viszed be a cukrot. Ha eszel keményítőt (na nem magában, hanem mondjuk gabonaféleként) meg gyümölcsüt, akkor az agyad elégedett lesz.

Direkt nem fogom leírni, hogy melyik természetes és melyik mesterséges, mert valójában nincs is jelentősége. Egy természetes is okozhat hasmenést, míg a mesterséges édesítőszerek nagy részét sokkal gazdaságosabb előállítani, ami a környezetünknek is jó. Ne az alapján válasz csupán, hogy laboratóriumból származik-e! Ennél azért árnyaltabb a dolog. 

Édesítőszerek, amelyek valójában cukrok

Méz

A méz nagyrésze cukorszirup. Hogy miért jobb mégis egy fokkal a kristálycukornál? Azért, mert nem csak cukor van benne, hanem egy csomó más anyag is. Például vitaminok (C-vitamin, B-vitaminok) és nyomelemek (vas, magnézium, kalcium, cink stb.). Szóval megfázásra továbbra is egyed nyugodtan. A kávédba is tehetsz, csak ne azzal a felkiáltással, hogy fogyókúrázol.

mez_cukormustra.jpg

Kókuszvirág cukor

Kb. 80%-a szacharóz (vagyis kristálycukor) és kb. 5%-a glükóz. Nem hangzik fogyókúrásnak igaz? Nos, nem is az. Annyi azért igaz rá is, mint a mézre, hogy sok más vegyület is van benne. Ilyen például az inulin, ami a bélbacik kedvenc eledele, szóval ők nagyon fognak örülni neki. 

Nyírfa cukor

Vagyis xilit. Ma már kukoricából állítják elő, mert az gazdaságosabb. 60%-os cukornak is nevezik, mert míg 100g kristálycukorban 100g cukor van, addig 100g xilitben csak 60g. Tehát ő sem "cukormentes" teljesen, de azért nem olyan rossz megoldás. És ezt a bélbacik is meg tudják szokni. És még a fogszuvasodás ellen is véd. És mellékíze sincs. 

Fruktóz

Vagyis gyümölcscukor. Amint bekerül a szervezetbe a sejtek glükózzá alakítják. Ez persze eltart egy pár másodpercig, tehát belőle egy gondolattal később lesz cukor, mintha simán megetted volna a szőlőcukrot. Ez még nem lenne nagy baj. Az viszont az, hogy megemeli a vérzsír szintet. A gyümölcsökben lévő fruktóz nem gond, mert a sok rost lelassítja a felszívódást, ezért nem emelkedik meg a zsír (valójában triglicerid) szint. De magában, por formában ezt rakni a kávéba nem ajánlatos.

gyumolcs_cukormustra.jpg

Agávé szirup

Mexikóból származó édesítőről van szó. A nagy része fruktóz. Ez sajnos azt jelenti, hogy többet árt, mint használ. És nem is környezetbarát ilyen távoli vidékről származó, méregdrága dologgal édesíteni. 

Datolya szirup

Nagy meglepetést nem árulok el azzal, hogy datolyából készül. Úgy készítik, hogy beáztatják a cukrozatlan datolyát és leturmixolják meg leszűrik. Szóval ez datolya lé. Nos, gondolkodjunk el azon, hogy mi is a datolya? Egy gyümölcs. Mitől édes a gyümölcs? Hát a gyümölcscukortól! Sok benne a fruktóz és a glükóz is,de persze sok más is. Rost és vitaminok ebben is vannak. 

 

Valódi édesítőszerek

Eritrit

Nem szénhidrát, nem cukor és nem is szívódik fel. A bacikat se bántja nagyon és a fogaink is szeretik. Igazából nagyon várja a tudományos világ, hogy kiderüljön róla valami rossz, de eddig semmi. Van egy hideg mellékíze, de az egészségünkre nem ártalmas. 

Sztívia

Jázminpakócából származik, ami egy Dél-Amerikában őshonos növényke. Neki is van mellékíze, de ő sem cukor, nem szívódik fel. Káros hatása neki sincs.

Aszpartám

Két aminosavból áll, szóval nem szénhidrát ő sem. Nem hőstabil, vagyis sütni nem érdemes vele. Fenilkentonúrában szenvedők nem fogyaszthatják! A light kólában is ez van. Felmerült pár évvel korábban ellene a vád, hogy annyira bezavarja az agyat, hogy akár Alzheimert is kiválthat, de azt elfejtették hozzátenni, hogy ehhez nagyjából napi (!) 2 liter (!!!) kólát kellene meginni legalább két héten át, hogy ennek nyomai megjelenjenek. Ne igyon senki ilyen sok kólát!

kola_cukormustra.jpg

Aceszulfám-K

Aszpartámhoz hasonlít, viszont hőstabil, szóval lehet vele sütögetni. Túladagolni ezt sem érdemes az aszpartámhoz hasonlóan.

Szacharin

Elég erős mellékíze van. Ez volt az első édesítőszer, amit felfedeztek. Ezt sem ajánlatos nyakrafőre enni, mert károsíthatja a vesét. Kismamáknak meg szigorúan tilos, mert ha a tiedet nem is, de a babád veséjét bánthatja!

Szorbit

Keményítő erjesztésével készítik el. A bélbacik őt nagyon utálják. Puffadás, hasfájás, hasmenés várható már kisebb mennyiségtől is. Kisgyereknél pedig pláne!Szóval nekik nem való egyáltalán. 

Ciklamát

Nem szívódik fel, nagyjából változatlan formában ürül. Ez is csak akkor ártalmas, ha nagyon sokat eszik belőle az ember. De az EU szabályozza, hogy egy termékben max. mennyi lehet, szóval ha továbbra sem viszel túlzásba semmit, nem egyoldalúan táplálkozol, akkor nem lesz baj.

 

Akkor most mit egyek?

Ez teljesen rád van bízva. Én leírtam, hogy melyikről mit kell tudni és ezek alapján remélem ki tudod választani, hogy neked melyik jó. Ha meg nem, akkor a puding próbája az evés. Próbáld ki, kóstold meg és akkor megtudod, hogy neked melyikkel csúszik jobban az a palacsinta.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dodosapiens.blog.hu/api/trackback/id/tr115213194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása