Dodó Sapiens

Jó tudni

Te is lehetsz tudós!

2019. szeptember 25. 16:00 - Dodó Sapiens

Avagy elmélkedés a tudomány komplexitásáról

A tudományról az az általános vélekedés, hogy az valami szörnyen bonyolult dolog, amit csak és kizárólag kivételesen nagy elmék érthetnek meg. Ez nem így van. Persze egyszerre mindent teljes mélységében sosem fogsz tudni,de igazából a tudósok sem. Egy átlagember ugyanúgy képes megérteni a kvantumfizika alapjait, mint a százalékszámítást vagy a verselemzés főbb pontjait. Talán most nem hiszel nekem, pedig én biztos vagyok benne, hogy ez az igazság. Hogy mi lehet kételkedésednek oka, avagy mi mindennek a kulcsa? Nem a MIT, hanem a HOGYAN! Ha valaki valamire azt mondja, hogy ez túl komplex, akkor azt valójában nem érti. Mert ha valamit értesz, akkor egy papucsállatkának is el tudod jól magyarázni.

tudos_komplexitas.png

Senki sem tud mindent

Lássuk csak, hogy mire is való a tudomány! Arra, hogy megismerjük a körülöttünk lévő világot. A természetet és önmagunkat egyaránt. Most abba ne menjünk bele, hogy a maga teljességében a világot csak a tudomány szemüvegén keresztül nem lehet megérteni, ugyanis erről már írtam egy cikket korábban (katt ide). Arról van inkább szó, hogy a tudósok azért dolgoznak, hogy mi, az emberiség bővítsük az egyetemes tudásunkat. Jól hangzik mi? Minő nemes cél!

Ennek ellenére én úgy látom, hogy a tudományos eredményekből nagyon kevés ér el az emberekhez, a gyerekekhez (pl. iskolai tananyag) meg pláne. Mintha a tudósok egy eleféntcsonttoronyból elmélkednének dolgokon. Pedig csupa olyan dolgot kutatnak, ami a világban jelen van. Legyen szó egy betegségről, egy növényfajtáról vagy egy történelmi tényről. És ők sem tudnak ám egyszerre mindent! Nagyon-nagyon erősen specializálódnak egy-egy szakterületre, hogy azt minél jobban megismerjék. Ez így van jól. 

Bármit meg tudsz érteni

Nekünk, drága emberiségnek az a dolgunk, hogy magunkra szedjük tudományos életből a mindennapi élethez szükséges tudást. Hogy miért? Hát azért, hogy könnyebben elboldogulj ebben a hatalmas infotengerben! Nézzünk egy példát!

kaja_komplexitas.jpg

Eldöntötted, hogy mostantól te aztán tényleg oda fogsz figyelni a táplálkozásodra. Nem diétázni meg fogyókúrázni fogsz kampányszerűen, hanem életmódot váltasz. Kiváló! Fel is csapod az internet nagy könyvét és elkezdesz keresgélni. Találsz legalább három cikket arról, hogy csak akkor lehetsz egészséges, ha vega vagy. Aztán szembe jön még kettő a paleolit étrendről. Meg még pár szénhidrátcsökkentett cikk. És akkor ott ülsz a gép előtt és fogalmad sincs, hogy mit írj a bevásárló listádra. Nos, ha ismernéd az emberi test működését, az emésztőrendszer felépítését és ezen belül is a sajátodat kellő alapossággal, akkor el tudnád dönteni, hogy mi jó neked. 

Az emberi test bonyolult. Komplex. Van ilyen szervrendszer meg amolyan, meg hormonok, meg idegek és egy csomó molekula. Ha ez a képed van az emberi testről, akkor eddig nem sikerült megértened az alapokat. Ha valaki azt mondja, hogy hát ez nagyon komplex és összetett és minden, akkor azt nem érti igazán. Amit értesz (nem bemagoltál), azt bármikor lazán át tudod adni bárkinek. Gondoljunk ebbe bele még egy példával!

kisfiu_komplexitas.jpg

A legkedvesebb hobbid a zenélés. Imádod hallgatni és még hangszeren is tudsz játszani. Amikor meghallasz egy jó számot a rádióban, alig várod, hogy kiguglizd a kottáját és elkezd megtanulni. Egyértelmű számodra, hogy mit kell játszani. Hogy két keresztben mi a dó és mit kell csinálni olyankor, amikor egy lefelé fordított fekete kalapot látsz a kottában. Viszont amikor odajön a hat éves kisfiad, akkor elámul rajta, hogy ez a sok fekete bogyó a Honeybeast legújabb számát rejti. Odaülteted a zongorához és elkezded magyarázni neki, hogy van olyan, hogy tá bácsi meg titi néni és az a kalap igazából egy szünet jel, amikor nem szabad játszani semmit. Nehezedre esik elmondani neki? Egyáltalán nem! Mert érted, hogy mi van ott. Mert tudsz kottát olvasni.

Legyél kíváncsi!

A kíváncsiság a természetes mozgatórugója a tudományos érdeklődésnek. Nem kell mindennap a szaklapokat bújni. Bőven elég, ha érdekel a világ. Ha meg akarod ismerni. Hogy miért romlik a forint, hogy miért hullanak a levelek, hogy miért ég a gyomrod, hogy mire emlékezünk október 6-án. Megismerni, kutatni, tanulni. Ugyanezt csinálják a tudósok is. Csak meg kell találnod a megfelelő forrást. Azt, amelyik nem úgy kezdi, hogy ez komplex és hogy ez neked nem fog menni, de azért elmondom mi van. Mindenkinek más az előképzettsége, de addig menj, amíg nem találsz egy olyan helyet, embert, weboldalt, blogot, ahol megérted azt, amire kíváncsi vagy. Képes vagy rá, hogy bármit megérts, még a kvantumfizikát is (erről is írtam már itt).

fold_zacsi.jpg

Gyerekkorunkban még nagyon jól ment ez. Ha anya nem tudta elmondani, szaladtál apához és neki is feltettél legalább száz miért kérdését addig, amíg meg nem értetted, hogy miért olvadt el a kakaó a bögrécskédben. Engedd felszínre a benned élő gyereked. Érdekeljen a világ! Hogy miért? Mert itt élsz. Kell ennél több érv?

 

 

 

Képek forrása: pixabay

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dodosapiens.blog.hu/api/trackback/id/tr8315163384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása