Dodó Sapiens

Jó tudni

Amit az aszpartámról tudnod kell

2019. december 30. 16:00 - Dodó Sapiens

Az aszpartám egy édesítőszer, ami több ezer(!) termékben megtaláható. Többek között üdítőitalok, rágók, fogyókúrás termékek és gyógyszerek gyakori összetevője. Mivel nagyon sokmindenben előfordul, gyakran állítják szegény kis molekulát pellengérre. Azzal szokták vádolni, hogy rákkeltő és hogy károsítja az idegrendszert. Jómagam is fogyasztok aszpartám tartalmú élémiszereket, ezért utánajártam a témának a tudományos világban.

 

molekula_azpartam.png

Nem csigázlak tovább. Én arra jutottam, hogy biztonságos. Márpedig azért mert:

1. A patkány nem ember

Azok a kutatások, amelyekre az "aszpartám öl" tábor tagjai hivatkoznak, állatkísérletes eredmények. A karcinogén, vagyis rákkeltő hatását meggyőzően nem sikerült még bebizonyítani emberekben. A patkányok cukik amúgy és meglepően sok dologban hasonlítanak ránk, de nem kell készpénznek venni, amit náluk kikutatnak. Egy kutatás úgy zajlik, hogy a kutatók felállítanak egy hipotézist: jelen esetben "az aszpartám rákkeltő?" kérdést fogalmazták meg. Mivel emberen tilos kísérletezni és a malac, kutya, majom meg nagyon drága, ezért marad az egér meg a patkány, mint modellállat. És igen, ez itt a lényeg. Hogy modell. Vagyis a kutatás végére azt tudod mondani, hogy patkányban ezen és ezen körülmények között rákot okozott. És pont. Ez arra jó, hogy más kutatók megtudják, hogy merre érdemes tovább vizsgálódni. Önkéntesek bevonásával végezhetőek "emberkísérletek" is, de nyílván senki nem kezd bele ilyesmibe, ha nincs semmi háttérinfó a témáról. Tehát igen, patkányban rákkeltő, de megvizsgálták emberen is és nem volt az. Amúgy ez a patkányos kutatás 2006-os...

2. Nem tudsz annyit fogyasztani, hogy tényleg bajod legyen tőle

Az EU ajánlása szerint, maximum 40 mg/kg-nyit szabad megenni belőle egy nap. Azért napi mennyiséget adtak meg, mert 24 óra alatt szinte teljesen eltűnik. (A környezetből is, tehát nem környezetkárosító)  Na már most, számoljunk egy kicsit! Egy 70 kg-os embernél ez 2800mg-ot jelent, ami 2,8 kg!!!!! Csak, hogy tudd mihez kötni: egy édesítő tablettában nagyjából 10-15 mg aszpartám van. Tudom, az "aszpartám maga az ördög" tábor képviselői vernék az asztalt, hogy "de hát ha olyan sok mindenben van, akkor sok kicsi sokra megy és máris eléred a 2,8 kg-t!". Ezt is megvizsgálták a kutatók és arra jutottak, hogy nem. Ha normálisan étkezel, mint egy ember, akinek van józan esze, akkor nem lehet baj. Akkor persze igen, ha az egész édesítőszeres doboz összes tablettáját betolod egy nap. Akkor is lehet bajod, ha megiszol egy karton kólát. De egy átlagos (és nem egészségtudatos) étrendű embernek nem lesz baja tőle. 

merleg_aszpartam.png

3. Magzatra sem káros

Ezt azért érdemes külön említeni, mert a magzatkárosító hatást vizsgáló kísérletek mindig nagyon körültekintőek és részletesek.Ráadásul a terhességi cukorbetegséggel küzdő kismamák előszeretettel fogyasztanak aszpartám tartalmú ételeket, tehát ezt mindenképpen ki kellett kutatni, hogy veszélyes-e vagy sem. De nem az. Mivel általában szájon át visszük be az aszpartámot, (vagyis megeszed) szépen végighalad a tápcsatornán, ahol a gyomrod meg a vékonybeled ízekre szedi. Aszpartám alig jut be a vérbe és így az agy közelébe sem kerülhet és hát persze a kördökzsinórhoz se. Az egyik bomlásterméke a fenil-alanin, ami egy bizonyos anyagcserezavarral (PKU) küzdő embereknél gondot jelenthet, de ezért van ráírva a termékekre, hogy "fenil-alanin forrást tartalmaz", így ők tudni fogják, hogy nem ehetnek/ihatnak belőle. Tehát ha el sem jut az agyig, akkor hogyan is lenne agykárosító? Tudom, jön a válasz a tábortól, hogy "hát a bomlástermékei azok". De nem azok. Egyes gyümölcsök és zöldségek bomlástermékei ugyanezek. Sőt, még nagyobb mennyiségben is keletkeznek. És ha nem leszel demenciás a narancstól, akkor ettől sem.

kismama_aszpartam.jpg

Három a magyar igazság, plusz egy a ráadás:

+1. Az életmód a lényeg

Volt amerikában egy kutatás, amiben több, mint 4000 ember vett részt és arra jutottak, hogy akik több aszpartámot fogyasztottak, azok között gyakoribb volt a sztrók. Általában csak ideáig olvassák a cikkeket az emberek, pedig az is benne van, hogy azok, akik több aszpartámot ettek, az nem azért volt, mert fogyókúráznának vagy egészségtudatosak, sőt! Kólával vitték be az aszpartám nagy részét, ami még így sem érte el a veszélyes határértéket. De ne gondoljuk már azt, hogy az aszpartám volt a ludas! Sokkal inkább az, hogy egészségtelenül táplálkoztak már hosszú évek óta, nem mozogtak, tartósan stresszeltek és már kész is a sztrók. Ennyi erővel a vizet is megjelölhetnénk bűnbakként. Mindenki, aki vizet iszik, az meghal egyszer! Szóval az a lényeg, hogy vigyázz magadra, kerüld a szénsavas löttyöket, de ha mégis megkívánsz egy diétás kólát, avagy épp beteg vagy és aszpartám van a gyógyszeredben, akkor nem kell megijedni! Megküzd vele lazán a szervezeted.

 

nyugi_aszpartam.jpg

 

 

 

 Ha érdekel még a téma, akkor íme pár link:

https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/134601

https://kockazatos.hu/anyag/aszpart%C3%A1m

http://otszonline.hu/cikk/az_aszpartam_veszelyei

http://otszonline.hu/cikk/az_aszpartam_a_jelenlegi_mennyisegben_biztonsagos

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dodosapiens.blog.hu/api/trackback/id/tr2115368588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása