Dodó Sapiens

Jó tudni

Életmód tippek menstruációs fájdalmakra

2019. szeptember 04. 16:00 - Dodó Sapiens

Julcsi, akit a HeyJulie (@heyheyjulie) youtube-csatornáról ismerhettek készített egy videót, melyben ad pár életmód tanácsot menstruációs fájdalmakra. A tudatos gyógyszerszedésnek nagyon fontos része, hogy tényleg csak akkor szedjünk bármit is, ha tényleg muszáj. Néhány egyszerű,de nagyszerű jótanáccsal akár el is kerülhető vagy legalábbis csökkenthető a gyógyszerbevitel. Persze van az a pont, amikor jól jönnek azok a bizonyos fájdalomcsillapítók. Az életmód tippek mindig egy sikamlós terep, nehezen lehet kibogózni, hogy áll-e mögötte tudomány vagy sem, vagyis puszta hiedelem. A menstruációs fájdalom egy fontos téma, ezért úgy gondoltam, hogy érdemes utánajárnom mindezeknek a tudományos hátterének.

Először is íme a videó:

 

1. Ne fogyassz alkoholt, kávét, tejterméket, szénsavas ücsit, vöröshúst, zsíros, sós, cukros ételeket!

Úgy általánosságban érdemes tudni, hogy mindezek az egészséges táplálkozás részei. Persze nem méreg a cukor, sem a zsír, sem a tej, de különösen oda kell figyelni a mértékletességre ezeknél az ételeknél és ha sokszor és nagyon fáj a hasad, akkor el is kerülheted őket teljesen menzesz alatt. 

cukor_menzesztippek.jpg

Lássuk a tudományos hátteret!A fájdalmat a méh hosszan elnyúló görcsös összehúzódása okozza. Az erős menstruációs fájdalomért (ami amúgy együtt jár a nagy mennyiséggel is, hiszen ha erősebben szorítod a szivacsot, több víz jön ki belőle egyszerre) a magas ösztrogén és magas prosztaglandin szint felel.  Mindkettő egy hormon. A kettő közül az ösztrogén az, amelynek szintjére táplálkozással hatni tudunk. Ebben a cikkben írták le, hogy az alacsony zsírtartalmú és a magas rosttartalmú ételek csökkentik a vér ösztrogénszintjét. A húsokban például kevés rost van.

Julcsi külön utánajárt a kávé témakörének. A koffein dehidratálja a szervezetet, vagyis a kevesebb víztől a vér "sűrűbb" lesz és hát a sűrű vér nem folyik olyan gyorsan és ez azért probléma, mert így a fájdalomért felelős vegyületek jó sokáig ott panganak a méhben, mert a vér csak lassabban tudja elszállítani őket. A kávé mellett persze kerülni kell minden mást, ami dehidratál (mint pl. túl sok só) vagy nagyon-nagyon sok vizet meg kell inni mellé. 

2. Egyél sok zöldséget, gyümölcsöt és egy kis olajos magot!

Ez az előző pont inverze. Étkezz egészségesen, egyél sok rostot és kevesebb zsírt! Legalább ebben a pár napban. Nehéz dolog valóban egyik napról a másikra életmódot váltani, átváltani mondjuk vegán étrendre, de első körben nem is muszáj teljesen. Már az is jó, ha menzesz idején tartasz pár hús-és tejmentes,csupazöldség napot. Ha nyersen eszed őket, akkor még több bennük a rost. A rost azért ilyen fontos, mert szivacsként képes magához kötni elég sok mindent, többet között az ösztrogént is. A gyümikkel azért óvatosan, van bennük szénhidrát rendesen.

zoldseg_menzesztippek.jpg

3. Egyél banánt, zabot, fahéjat és étcsokoládét!

Ez valóban már önmagában egy kész recept. Azért ezt sem érdemes non-stop fogyasztani, ugyanis elég magas a szénhidráttartalma. És a banán miatt inzulinrezisztens, cukorbeteg diétába reggelire nem ehető. 

Banán: Sok B6-vitamint tartalmaz, ezért ajánlják ilyenkor. Én azonban nem találtam tudományos szaklapban megjelent cikket arról, hogy menstruációs fájdalomra kifejezetten jó lenne. Premenstruációs szindrómára (menzesz előtti pár napban tapasztalható hasfájás, fejfájás, szorongás és egyéb tüneteke) viszont nagyon is ajánlják(pl. itt). Ott is inkább az érzelmi tüneteket enyhíti, ami nem csoda, hiszen a B6-vitaminhiányt már régen kapcsolatba hozták a depresszióval.

Zab: Magas rosttartalom, amit már korábban írtam, hogy miért jó.

Fahéj: A gyulladáscsökkentés itt úgy jön a képbe, hogy gyulladáskor sok prosztaglandin keletkezik, ami -ahogy korábban említettem- szerepet játszik a menstruációs fájdalmakban. Sőt! Még nagyobb szerepe van, mint az ösztrogénnek. Ez az a vegyület, ami "érzékenyíti" a fájdalomérző receptorokat. A fájdalom érzete korántsem lesz olyan erős, ha kevesebb prosztaglandin van jelen. Tehát nyugi, nincs ilyenkor begyulladva a méhed, csupán ugyanaz a vegyület van jelen ilyenkor is, mint gyulladáskor. Éppen ezért minden, ami a prosztaglandin szinte hat, az ilyenkor is jó. És a fahéj ilyen. Ezt itt le is mérték. 

Étcsoki: Vasban, magnéziumban gazdag. Tudományos cikket erre sem találtam külön a fájdalommal összefüggésben, de azt tudjuk, hogy a magnézium jó izomrelaxáns, vagyis görcsoldó. 

4. Igyál sok vizet!

A víz mindenre jó. A sok víz meg pláne. Ehhez nem is kell semmiféle kutatás, hiszen jól tudjuk, érezzük, hogy az elgendő folyadékbevitelnek milyen jó hatása van a szervezetre. Ne csak akkor igyál, amikor már szomjas vagy! Azt javasolják, hogy óránként igyál meg egy pohár vizet. Ha unod a vizet, akkor tegyél bele egy kis citromlevet, vagy szörpit (ha lehet cukormenteset).

viz_menzesztippek.jpg

5. Igyál málnalevél és gyömbérteát!

Gyömbér: A gyömbér még akár egy gyógyszerrel is képes felvenni a versenyt, annyira jó fájdalomcsillapító. Egyébként indiai kutatók a gyömbér mellett a kapormagot ajánlották inkább.  Szóval éljen a gyömbér!

Málnalevéltea: Hú, itt aztán nagy a káosz. Tudományos cikket nem igazán találtam róla és az orvosok ajánlásai sem egybehangzóak. A legtöbben ajánlották, de max. napi 2 csészényit. Azért zavaró ez az egész, mert várandósság esetén a kismamáknak javasolják, hogy szülés előtt igyák, mert segíti a méhkontrakciót és így gyorsabban fog tágulni, megkönnyíti a vajúdást. Az ugye világos, hogy a menstruációs fájdalom kiváltója az erőteljes izomösszehúzódás a méhben. Tehát ki akarna erre rátenni még egy lapáttal!? Erre azt mondják, hogy hát a málnalevélben nem egyetlen hatóanyag lakik és van olyan, ami meg lazítja az izmokat...Na, akkor itt hogy tegyen igazságot az ember? Egyébként eszerint a cikk szerint nem könnyíti meg a szülést. Szóval egy próbát megér, de ne várj tőle nagy csodát!

6. Melegítésre fel!

Akut fájdalmat hűteni, krónikusat melegíteni. Ez az alapszabály. A hideget azért szokták ajánlani mondjuk egy rándulásra, mert hidegben lassul az idegsejtek ingerületátvitele és így "lassabban fáj". De egy menzesz görcsnél ez tök hatástalan. Itt inkább a meleg izomlazító hatása segít.  A meleg  tehát ellazítja az izmokat és így oldja a görcsöket is. És így ugye csökkenti a fájdalmat is. 

meleg_menzesztippek.jpg

7. E-vitamin, B1-vitamin, B6-vitamin és magnézium és kalcium fogyasztása 

A B6-ról, magnéziumról már írtam az imént. Az E-vitamint itt ajánlották különösebb magyarázat nélkül. A B1-vitamin is csökkenti a fájdalmat, erre itt találtok kísérletes példát. A kalcium az egyik legfontosabb hírvivő a sejteken belül. Fájdalom esetén sok kalcium elhasználódik, amit érdemes kívülről pótolni. Az izomsejtek működéséhez is szükség van rájuk és itt be is bizonyították, hogy csökkenti a menstruációs fájdalmat. 

8. Tapaszok, krémek és egyéb apróságok

Nos, ezeket egyáltalán nem ismerem, hogy hogyan működnek, úgyhogy sajnos nem tudom megmondani nektek, hogy tényleg jók-e.

9. Pihenés, pihenés és még több pihenés

Ez alap, hogy ilyenkor nem pörgünk 1000%-kal. Ehhez úgy gondolom szintén nincsen szükség tudományos háttérre. Otthon, a pihe-puha kanapén fetrengve, a kedvenc filmedet nézve sokkal elviselhetőbb a fájdalom és könnyebben oda tudsz figyelni a többi életmód tippre is.

pihenes_menzesztippek.jpg

10. Sportolj előtte, jógázz közben!

A prosztaglandin termelésre tud hatni a rendszeres sport. Azoknak a nőknek, akik mindennap sportolnak, valóban kevébé fájdalmas a menstruációja. 

Megerőltető mozgást senki nem ajánl ilyenkor, de egy laza jóga még pozitív is lehet. Se szeri, se száma a rengeteg kutatásnak, ahol a jóga áldásos hatását bizonyították a testre és lélekre egyaránt. Vannak kifejezetten menzesz idejére való formái. A meditáció is része a jógának, ami már önmagában ellazít és még a spirituális énednek is jót tesz. Persze mindent csak úgy és akkor csinálj, ahogy és amikor Neked kényelmes! 

joga_menzesztippek.jpg

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dodosapiens.blog.hu/api/trackback/id/tr4515037932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása