Dodó Sapiens

Jó tudni

5 dolog, amit tudnod kell a tudatos gyógyszerszedésről

2019. június 10. 17:00 - Dodó Sapiens

Manapság nagyon divatos szó lett a tudatosság, aminek én örülök, mert így észrevesszük, hogy mennyi mindent csinálunk ész nélkül, hiányos ismeretekkel. Ilyen a gyógyszerszedés is. A cikk apropója egyébként az, hogy a közösségi médiában felfigyeltem arra, hogy az emberek nagyon könnyen lehülyézik a szakembereket, ha gyógyszerekről van szó. Holott inkább azt látom, hogy a nép ismerete hiányos. De sebaj, ezen lehet segíteni! Kezdésnek mondjuk olvasd el ezt a cikket.

 

kezek_tudgyogy.jpg

Kép forrása: pixabay

1. A gyógyszerek lelke a hatóanyag

A gyógyszernek az a része, ami a hatást fejti ki, a hatóanyag. Vagyis hát ugye a ható anyag...Szóval olyan anyag, ami hat. Ezek általában kicsi szerves molekulák, kb. akkorák, mint a laktóz, de persze eléggé változó méretűek. A lényeg az, hogy mivel kémiai anyagok mindegyiknek van egy szép hosszú és rövidebb, emberbarátabb neve. Egyik sem egyenlő a márkanévvel! A márkanév egy fantázianév, amit igyekeznek úgy megalkotni, hogy a gyógyszerész könnyebben kitalálja a hatóanyagot. Például az egyik vérnyomáscsökkentő hatóanyag hosszú kémiai neve: (S)-3-metil-2- [pentanoil-[[4-[2-(2H-tetrazol-5-il)fenil]fenil] metil]amino]-butánsav. De ezt még a gyógyszerészek sem használják, úgy hívják, hogy valzartán. (Márkanevet a békesség kedvéért inkább nem írok, nehogy reklámozásnak minősüljön, ugyanis gyógyszerekre más szabályok vonatkoznak,szóval ha érdekel, hogy hogyan találod meg a patikában, keress rá!)

Ugyanaz a hatóanyag számos másik gyógyszerben lehet. Nagyon-nagyon fontos, hogy ha recept nélküli gyógyszert veszel, hogy olvasd el a hatóanyagot!!!! Ez azért fontos, mert ha pl. fáj a fejed és beveszel egy paracetamol tartalú készítményt, de mivel nem hatott beveszel egy másikat, amiben szintén az van, akkor könnyen túl lehet adagolni és szépen előbukkanak a mellékhatások.

2. Nem mindegy, hogy kapszula vagy injekció

A gyógyszer konkrét formája évek kutatásának eredménye. Ha az adott készítmény kapszula, akkor ne szedd szét és egyéb horror tevékenységek, mert akkor kevésbé lesz hatásos. Például a kapszulákon lehet olyan védőburok, ami gyomorsav álló, így a hatóanyagot nem szedi miszlikbe a sósav. Ha te ezt nagyvonalúan leszeded, akkor ne csodálkozz, hogy továbbra is fáj a fejed. A formát meg kell hagyni úgy, ahogy van. Idd meg, amit inni kell, rágd el, amit rágni kell és így tovább.

kapszulak_tudgyogy.jpg

Kép forrása: pixabay

3. Attól, hogy ugyanaz a hatóanyag, még lehet másmilyen

Ha két gyógyszerben ugyanaz a hatóanyag, akkor vajon miben különbözik? Persze nyilván a megjelenésben, de az nem fontos. Ami viszont az, azok a segédanyagok. Ahhoz, hogy egy hatóanyag célba tudjon érni és ki tudja fejteni a hatását lehet hozzájuk keverni oldódást segítő és egyéb anyagokat. Ezek nem ártalmasak és mindig a lehető legkevesebbet teszik a gyógyszerekbe. Viszont mivel elég sokféle segédanyag létezik a gyártók változatosan is használják őket. Nem biztos, hogy neked ugyanaz a gyógyszer fogja elmulasztani a fejfájásod, mint a kollégádnak. De az simán lehet, hogy ugyanaz a hatóanyag. Amúgy meg ha fáj fejed inkább igyál egy kis vizet, sétálj, pihenj és ne úgy edd a gyógyszert, mint a cukrot!

4. Nagyon is tehetsz róla, ha nem hat

Egyrészt -ahogy írtam az előbb- nem mindegy, hogy elrontod-e a gyógyszerformát vagy sem. Ne rontsd el, jó az úgy. Ha nem bírsz tablettát lenyelni, akkor szólj az orvosnak, gyógyszerésznek, hogy kapható-e az a készítmény más formában. Néma gyereknek az anyja sem érti a szavát, a szakember meg pláne! 

Másrészt pedig olvasd el a betegtájékoztatót! Mindig! Igenis számít az, hogy kaja előtt vagy után vagy közben kell-e bevenni. Néhány gyógyszernél az sem mindegy, hogy mit eszel. Az is számít, hogy mennyi és milyen folyadékkal. Például a grépfrútlé egy csomó gyógyszernél tilos. Figyelni kell azt is, hogy hány óránként és hogy milyen más gyógyszereket szedsz még. Nagyon jó példa erre az, hogy van olyan megfázás elleni szer (bocsi, de nem fogok továbbra se márkát említeni), amitől "teherbe lehet esni". Arról van szó, hogy ha hormonális fogamzásgátlót szedsz és megiszol egy ilyen poros italt közvetlen a bevétel után, akkor a fogamzásgátló rosszabbul szívódhat fel. Ez persze nem mindegyikre igaz, de pont emiatt kell olvasni a tájékoztatót. Mindez persze a recept nélküliekre vonatkozik, mert egyébként az orvos vagy gyógyszerész elmondja a lényeget. 

Harmadrészt vagy inkább nulladrészt az, hogy váltsd ki és szedd is be. Ha már elmentél orvoshoz segítségért és kaptál is, akkor használd ki és gyógyulj meg!És ne panaszkodj, hogy a vérnyomásod még mindig magas, amikor a vízhajtót ki sem váltottad és a másikból is csak kétnaponta veszel be egy felet, amikor egy egészet kéne mindennap...

orvos_tudgyogy.jpg

Kép forrása:pixabay

5. Hallgass a szakemberre!

A gyógyszerelés orvosi kompetencia. Magyarul csak orvos tudja megmondani, hogy az adott embernek mit kell szednie. Nem biztos, hogy ugyanazt fogja felírni neked a torokgyuszira, mint a szomszédnak. És ezen nem kell kiakadni. Az is lehet, hogy olyan gyógyszert ad, aminek benne van a tájékoztatójában, hogy szoptatás alatt nem ajánlott és az orvos mégis azt adja, holott tudja, hogy szoptatsz. Ne nézzük egyből hülyének, tájékozatlannak, maradinak, nemtörődömnek és egyebek! A lehető legjobb tudásuk szerint cselekednek és ők sokkal inkább tisztában vannak a hatóanyagok hatásmechanizmusával, farmakokinetikájával és farmakodinámiás hatásával, mint te 10 perc guglizás után. Igen, ők ezeket mind megtanulták az egyetemen. A gyógyszerészek meg pláne. Ha a gyógyszerészed rád szól, hogy ezt meg ezt ne vedd be együtt, akkor hallgass rá! Ez fokozottan igaz, ha recept nélkülieket vásárolsz. Szavazzunk nekik egy kicsivel több bizalmat. Persze a nyitott gondolkodás és az éberség sosem árt, hiszen a szakemberek is emberek, tehát hibázhatnak.  De így is tudjuk, hogy rengeteget tanultak, keveset keresnek, sokat dolgoznak, leterheltek és még mi is piszkáljuk őket?! Ugye te nem? 

doki_tudgyogy.jpg

Kép forrása: unsplash
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dodosapiens.blog.hu/api/trackback/id/tr4614887212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása