Dodó Sapiens

Jó tudni

5 dolog, amit tudnod kell a gluténérzékenységről

2019. május 13. 17:00 - Dodó Sapiens

A gluténérzékenység egyre gyakoribb. Csak felkapott divat vagy tényleg fontos? Valójában egy krónikus betegségről van szó. Tehát tényleg fontos. Magyarországon az emberek 1-3%-át érinti. De egyáltalán mi az a glutén? 

gluten-2984643_960_720.png

Kép forrása: pixabay

1. Bonyolult a csoportosítása

Tényleg az, de egy kicsit azért belebonyolódunk. Sokan összemossák a különböző fajtáit. Ez valahol jogos, ugyanis nem különíthető el annyira élesen egymástól, mint pl. a laktózérzékenység a tejallergiától (erről olvashatsz itt). Mindegyikre igaz az, hogy aki ebben szenved, az nem tudja megemészteni a glutént, ezért gluténmnetes étrendet kell tartania. Három dolgot kell elkülöníteni egymástól: lisztérzékenység (cöliákia), búzaallergia, nem-cöliákiás glutén szenzitás 

Lisztérzékenység: Ha valaki lisztérzékeny, annak genetikai háttere van. A szervezet a saját, glutén megemésztésére képes vékonybélsejteket elpusztítja. Azt gondolja tévesen -egy genetikai hiba miatt- az immunrendszer, hogy ez egy idegen sejt. Ezt hívjuk egyébként autoimmun folyamatoknak.

Búzaallergia:  Ez ugye egy allergia, tehát az immunrendszer ellenanyagot termel a glutén ellen. Kialakulhat később is, de lehet genetikai háttere is. 

Nem-cöliákiás glutén szenzitás: Vannak olyan gluténérzékenyek is, akiknél semmilyen kóros immunológiai dolog és más elváltozás sem mutatható ki a szervezetükben. Éppen ezért nehezebben is diagnosztizálható. Sokáig nem is hittél el, hogy ilyen létezhet, ezért lisztérzékenynek tulajdonították az ilyen embereket. Mostmár tudjuk, hogy nem minden gluténérzékeny lisztérzékeny, de minden lisztérzékeny gluténérzékeny.

 gluten.jpg

Kép forrása: unsplash

2. A glutén egy fehérje

A glutén egy picike kis fehérje, ami főleg búzában, árpában, rozsban található meg. Valójában két külön fehérjét (gliadin, glutenin) hívunk együttesen gluténnek. A búzamag összes fehérjéjének 80%-a glutén. A gluténérzékenység hátterében többféle molekuláris mechanizmus állhat, vagyis sokszor fogalmunk sincsen, hogy az adott embernél miért alakultak ki a tünetek. 

3. Babáknak fokozatosan kell bevezetni

Az anyukák közt (sajnos) vérre menő viták szoktak kialakulni a glutén bevezetésével kapcsolatban. A legmodernebb, legelfogadottabb tudományos álláspont (és a WHO) szerint be kell vezetni a baba étrendjébe 6 és 12 hónapos kora között. Magyarul nem, nem kaphat kiflit 4 hónaposan és nem jó az sem, ha a szülinapi tortájából kap először lisztet. Azért (is) van manapság olyan sok liszt-vagy gluténérzékeny felnőtt, mert gyerekként vagy túl korán, vagy túl későn kaptak glutént. 

Nem tanácsos háztartási keksszel vagy bolti babakeksszel bevezetni a glutént, mert cukrot és sok egyéb dolgot tartalmaznak és nem fogod tudni, hogy mitől van rosszul a gyermek. Elég, ha csak simán egy kiskanál liszttel behabarod a baba főzelékét vagy csinálsz egy fincsi vízbegrízt gyümölccsel vagy kap napi 3 szem bulátát 3-6 héten keresztül. Vagy ahogy a védőnő vagy gyerekorvos javasolja. Jobb, ha az ember betartja ezt a fokozatosságot, mert egy hányó kisbaba elég ijesztő tud lenni...De nyílván mindenki arra törekszik, hogy ilyen vidám babája legyen:

baba_gluten_1.jpgKép forrása:pixabay
 

4. A gluténérzékenység bőrtünetekkel is járhat

A bőrgyulladás egyik típusa jelenhet meg. Össze szokták téveszteni az ekcémával, ugyanis mindkettő viszkető, hámló, piros kiütésekkel jár. A gluténérzékenyeknél általában ez az a tünet, amivel orvoshoz fordulnak, ugyanis a többi tünete elég általános. Haspuffadás, hasmenés, étvágytalanság, hányás. Mindenképpen orvoshoz kell menni, ha visszatérően megjelennek a pöttyök és mellé hosszan tartó hasmenés is jelentkezik! A sokáig kezeletlen gluténérzékenység felszívódási zavarokhoz vezethet, vagyis kóros fogyás, tápanyag-és vitaminhiány (pl.a nem megfelelő kalcium felszívódás miatt csontritkulás) alakulhat ki.

5. A gluténmentes diéta szívás

Nehéz következetesen és pontosan betartani ezt a speciális étrendet. Hogy miért?:

  1. Azért, mert drága. Sokkal-sokkal drágábbak a gluténmentes élelmiszerek. Pl. a gluténmentes toast kenyérből 1 kg 1800Ft körül van. Ezek általában rizsből, kukoricából, szójából keszülnek. 
  2. Azért, mert nagyon meg kell válogatni, hogy mit eszik az ember. Minden egyes terméket el kell olvasni. Van, hogy olyan termék is tartalmaz glutént, amiről nem is gondolnád, ugyanis a búzalisztet sokszor használják térfogatnövelőként.
  3. Azért, mert, ha diagnosztizált gluténérzékenyként tartod ezt a diétát nagyon oda kell figyelni, hogy az evőeszköz, fazék, konyharuha stb. ne érintkezzen gluténtartalmú dologgal. Külön polcon, külön edényben kell tárolni mindent, mert a "serpenyő" is okozhat tüneteket.
  4. Azért, mert nehezen egyeztethető össze más étrendekkel. Nehéz kitalálni, hogy mit egyen az ember, ha péládul a hús mellett mindenféle búzát is száműz. Persze nem lehetetlen és ugyanolyan változtos tud lenni az étrend, de hogy így is legyen, ahhoz sok utánajárás és és még több tudatosság kell. 

Vitatott, hogy a gluténmentes étrend egyenlő-e az igazi és egyetlen és nagybetűs Egészséges táplálkozással. Annyi biztos, hogy túl sok tésztát, kenyeret, pékárut eszünk és attól még nem lesz bajunk, ha ezekből kevesebbet eszünk. Az viszont tuti nem megoldás, hogy az egészséges étrend zászlaja alatt eszed a gluténmentes kakaós csigát...Attól, hogy gluténmentes még nem szénhidrátmentes (a rizsben is sok a szénhidrát). Akkor inkább egyél ilyeneket:

sokkaja.jpg

Kép forrása: unsplash
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dodosapiens.blog.hu/api/trackback/id/tr4814804886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása