Dodó Sapiens

Jó tudni

Te is érzed ezt a nagy meleget?!

2019. július 10. 16:00 - Dodó Sapiens

Avagy 5 dolog, amit tudnod kell a klímaváltozásról

38 fok van árnyékban. Mindenkiről csorog a víz, hőségriadó van. De klímaváltozás az nincs, mi? Ez nem olyan, mint a laposföld teória, ez tényleg van és történik éppen most! Inkább az felel meg a laposföld hívőknek, aki tagadja a létezését. A globális felmelegedés egy komoly probléma. Tekintsük át, hogy mi is ez pontosan.

 

 fold_klimavaltozas.jpg

1.  Üvegházhatás FOKOZÓDIK

Üvegházhatás alapból is van. És ez . Ha nem lenne, akkor a Földön is olyan hideg lenne, mint a világűrben. A légkörben lévő gázok egy védőburkot képeznek a Föld felszíne körül. A sok sugarat visszaver, de kellemes kis melegséget áraszó sugárkákat benttartja. Nagyrészt vízgőz alkotja ezt a burkot, de van még egy csomó nitrogén-dioxid, metán és szén-dioxid is. Jelen esetben az utóbbi kettő érdekes, ugyanis emberi tevékenységgel befolyásohatóak. Rengeteg metán kerül a levegőbe a nagyipari állattartás miatt. Úgy is lehetne mondani, hogy a tehenek teleböfögik a bolygót. Mivel tényleg rengeteg húst fogyasztunk, ez a hatás tényleg mérhető! De a legnagyobb problémát igazából a szén-dioxid okozza. Az utóbbi 200 évben brutálisan emelkedett a szintje. Nyilván a nagyipari állattartás miatt is, de minden egyéb más ipar miatt. A ruhagyártás például rengeteg szén-dioxid kibocsájtással jár és akkor még ott vannak a vegyi üzemek meg az autók meg egy rakás dolog. Emiatt ez a burok még vastagabb lesz és a túl sok meleget tart bent a Földön. 

uveghazhatas_klimavaltozas.png

2. Átlaghőmérséklet emelkedik

Mivel a Föld "hála" az emberiségnek full-on nyomatja az üvegház hatást, elkezdett emelkedni  a Föld átlaghőmérséklete. Vannak kutatók, akik kételkednek abban, hogy ez az egész klímaváltozásosdi akkora baj lenne, de abban még ők is egyetértenek, hogy a hőmérséklet emelkedik és ez NEM egy átmeneti ingadozás. Sokféle adat kering a köztudatban, de nagyjából 0,6°C-kal emelkedett 150 év alatt a Föld átlaghőmérséklete. Nem tűnik soknak, de valójában az. Föld Anya nagyon kényesen ügyel arra, hogy mindenhol a megfelelő hőmérsékletet állítsa be, de mi emberek ebbe beleszóltunk, ezért tapasztalható a melegedés. Globálisan. Emiatt van, hogy pl. Párizsban múlthéten 45,9°C volt!!!! Szóval a 0,6°C átlagban az ekkora eltérést jelent egy-egy országban egy-egy napon. És ennek a folyamatos emelkedésnek rengeteg káros következménye van.

homero_klimavaltozas.png

3. A Föld megváltozik

A globális felmelegedés miatt el kezdtek olvadni a jégtáblák a sarkokon. Ez sem kamu, tényleg olvadnak. És ez tényleg rossz. Egyrészt a tengerbe jutó sok víz miatt "kihígulnak" majd a tengeráramlatok. Ezeknek az áramlatoknak köszönhető például az, hogy a Brit-szigetek nem fagynak be télen. A Föld mostani kinézete, éghajlata ennek köszönhető. Ha az áramlatoknak annyi, teljesen át fog alakulni a környezetünk. Másrészt pedig megemelkedik a tengerszint jelentős mértékben. Tengerparti városok fognak víz alá kerülni. És ez nem utópia és nem is olyan távoli jövő. Ha így haladunk tovább, akkor így lesz. És amúgy a távoli jövőben sem lenne jó, ha bekövetkezne mindez. Mi lesz az unokáiddal? Ha nem veled történik, akkor nem is baj? Amit nem látunk, az nincs? És mi a helyzet a (manapság ódivatú) felelősségvállalással?

4. Eltolódnak az éghajlati övezetek

Azt, hogy hol milyen éghajlat van, az határozza meg, hogy mikor, hova, hogyan süt a Nap. A Nap és a Föld viszonya továbbra is ugyanolyan, viszont a Nap "ereje" más lett. Az üvegházhatás fokozódása miatt több meleg marad itt. Alapból úgy van, hogy az Egyenlítő és a térítők között forró övezet van, a  térítőktől a sarkkörökig mérsékelt, utána pedig hideg. Ez határozza meg, hogy hol van sivatag vagy éppen tundra. A globális felmelegedésnek az a következménye, hogy ott is sivatag lesz, ahol eddig nem és például Magyarországnak trópusi éghajlata lesz. Nálunk ugyebár 4 évszak van. Viszont amikor elindulsz az egyenlítő irányába, egyre inkább eltűnnek az évszakok és marad a non-stop nyár. Nálunk is hamarosan el fognak tűnnik az átmenetek, vagyis a tavasz és az ősz. És a tél is sokkal enyhébb lesz, máshol pedig sokkal hidegebb. Tehát a globális felmelegedésnek egyenes következménye a klímaváltozás. 

sivatag_klimavaltozas.jpg

5. Tudsz tenni ellene!

Ha az eddigiek után úgy gondolod, hogy a legjobb döntés az lenne, ha mindenki ásna magának egy halógödröt (mint a zsiráfok a Madagaszkár 2-ben), azt meg tudom érteni. Sok embert érint manapság a "climate change anxiety", amit magyarul ökoszorongásnak vagy klímaszorongásnak neveznek. Számos embertársunk annyira aggódik a Föld sorsáért, hogy mentálisan bele is betegszik. Rengeteg pánikroham és öngyilkosság is már történt emiatt. Ennek azért nem muszáj így lennie. Fel kell fogni, át kell érezni, hogy mi is történik, de azt is tudni kell, hogy ennek nem muszáj így történnie. Tudunk tenni ellene! Itt és most! Mindez a tudás tettekre kell, hogy sarkalljon.

doit_klimavaltozas.png

Tudom, kifogás az van bőven:

  • Amíg a hatalom nem tesz semmit, én minek erőlködjek
  • Amíg a nagy ipari vállalatok ontják kifelé a szén-dioxidot, nem lesz jelentős változás
  • Én túl kicsi pont vagyok a világban, semmit nem számít ha én egyedül védem a Földet
  • Már úgyis túl késő
  • Thanos majd úgyis megoldja vagy egy nagy háború elintézi a népesség felét és akkor nem kell aggódni a szűkös források miatt.

Lássuk, hogy mindez miért nem jó:

  • Tényleg az lenne a jó, ha kormány kötelezővé tenné a vászonzacsikat és betiltaná az egyszer használatos műanyagokat? (amúgy 2021-től így lesz) Mindenképpen törvényi keretek kellenek ahhoz, hogy változtassunk? Mi lenne, ha önként és dalolva tennénk mindezt és nem hatalmi szóra? 
  • Miért termel ilyen sokat az ipar? Mert sokat fogyasztunk. Ha kevesebb húst eszünk (nem, nem kell máról holnapra vegánnak lenni) és sokkal tudatosabban vásárolunk (vagyis kevesebb új tárgyat és ha muszáj akkor is használtat), akkor a kisebb igényekhez elég lesz kisebb ipar. (erről bővebben olvashatsz itt)
  • Egymagad tényleg kevés vagy. Ez tény. De együtt már sokan vagyunk. Ezért kell terjeszteni az "igét" és egyre több ember figyelmét felhívni a környezettudatosságra.
  • Nem késő. Még van remény. Csak tettekre van szükség, nem sopánkodásra és nemtörődömségre.
  • A "Bosszúállók" filmekből (ha nem láttad, nézd meg!) az jött le neked, hogy ez így jó? Ennek így kellene lennie? A mostani életformánk nem jó, ez oké, Akkor változtassunk életformát! Ne nyírjuk ki egymást. Az nem éppen emberbarát...

 

 

 

Képek forrása: pixabay

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dodosapiens.blog.hu/api/trackback/id/tr6014919546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása