Dodó Sapiens

Jó tudni

Levenni vagy nem levenni? Ez itt a kérdés

2019. június 28. 16:00 - Dodó Sapiens

Avagy 6 dolog, amit tudnod kell a "köldökvérről"

Egy várandós anyukának nincs könnyű dolga. Elárasztják az embert mindenféle anyagokkal, tanácsokkal, prospektusokkal. Rengeteg döntést kell hoznia még a baba születése előtt. Melyik kórházat válasszam? Legyen-e fogadott orvos? Vegyünk-e légzésfigyelőt? Elmenjünk-e elsősegélytanfolyamra? stb. És akkor még ott van a köldökvér levétele is. Levenni vagy nem levenni? Ehhez szeretnék egy kis segítséget nyújtani.

ujszulott_koldokver.jpg

1. Nincs olyan, hogy "köldökvér"

A köldökzsinórnak nincsen saját vére. Az a baba vére. Persze nem hangozna olyan jól a prospektusokon, hogy "rakd el a babád vérét 20 évre". Ám kicsit ferdítésnek érzem, hogy köldökvérről beszélnek, mintha az valami külön álló dolog lenne. Van az anya vére, van a baba vére, ami a méhlepénynél többé-kevésbé (inkább kevésbé) érintkezik és ennyi. Mégis kinek a vére keringene ott? Egyébként már egyre több szülésznő, bába és orvos tartja fontosnak, hogy visszatérjünk az ősi módihoz, vagyis ne vágjuk el a köldökzsinórt azonnal. Ugyanis a placenta még elég sokáig él és pumpálja a vért az újszülöttbe és ha megvárnánk, hogy a zsinórban maradt vér is a babába jusson, akkor több tápanyagot és mindenféle jóságot kapna még a kis pici. Nos, igen, akkor nem maradna levennivaló. Cserébe viszont jobb életjelekkel töltené el a baba az első órácskáit. 

2. Tönkremegy 

A magán őssejtbankokban lévő tárolás nem olyan régóta lett divat, tehát nem igazán lehet tudni, hogy meddig állnak el. Egy olyan kísérletre alapoznak mindent, ahol japán kutatók 1973-ban lefagyasztott sejteket kiolvasztottak nemrég és azok képesek voltak szaporodni. Szerintem ez sovány vigasz. Mindenki, aki sejtekkel foglalkozik vagy tanult egy minimális szintű sejttechnológiát az tudja, hogy kiolvasztás során rengeteg a veszteség. Kifizetsz egy rakás pénzt azért, hogy eltegyenek x adag vért, de valójában nem tudják garantálni, hogy visszakapod a teljes adagot. Valamennyi azért megmarad és talán használható mennyiségű. Talán...

labor_koldokver.jpg

3. Nem lesz új májad tőle

Először is kezdjünk egy kis őssejt gyorstalpalóval! Az őssejtek olyan sejtek, amelyek életük végéig képesek osztódni és (fajtájuktól függően majdnem) bármilyen szövet, szerv képződhet belőlük. Annyiban hasonlítanak a rákos sejtekre, hogy folyamtosan osztódnak és nem differenciáltak (vagyis se nem májsejt, se nem fehérvérsejt, semmi), de az őssejtek  szigorú szabályok között élik mindennapjaikat a szervezetben. 

Nagyon csábítóan hangzik, hogy szüleid elrakják a babakori véredet és így amikor szervtranszplantációra van szükséged azonnal lekerülsz a várólistáról és már szállítják is a saját őssejtjeidből készült csili-vili új szervet. Nos, ez nem így van. Olyan őssejteket vesznek le, amelyekből a csak a vér alkotóelemei tudnak újraszerveződni. Az újszülött kori vérben még kering pár vérképző őssejt, ezeket nyerik ki. Tehát az új májat ne ettől reméld. 

ver_koldokver.jpg

4. Nem lehetsz önmagad donora

A magán bankok maximum 20 évig tudják garantálni a sejtek épségét, vagyis "csak" 20 éved van rá, hogy összeszedj egy olyan kórságot, amihez a levett őssejtjeid kellenek. Igen ám, de ha gyerekként leszel monjduk leukémiás (azaz "vérrákos"), akkor 99%, hogy genetikai tényezők állnak a háttérben. Hogy ez miért probléma? Hát azért, mert akkor a saját levett őssejtjeid is hordozzák a hibát! Tehát nem lehetsz önmagad donora. És ha lehetsz is, akkor gondold el, hogy mekkora mennyiségű vért tudtak kinyerni a 3,5 kilós önmagadból. Szerinted elég lesz a 35 kilós önmagadnak is? A válasz nem. Max. 1-2 kezelésre elegendő egy max. 10-11 éves gyereknek. És ezért fizetsz ki több százezer forintot...Teljesen felesleges 20 évig tároltatni.

5. Vannak közösségi őssejtbankok is

Sok leukémiás beteget kezelnek köldökzsinórból származó őssejtekkel. Ezek nagyrésze közösségi őssejtbankból származik. Ha már mindenféleképpen le akarod vetetni, mert mondjuk a családban már volt leukémiás, akkor inkább közösségi banknak add a babád vérét. Mert a te babád vére másnak jó lehet és cserébe a te babád is kaphat mástól sejteket. Egyelőre sajnos sokkal nagyobb hangja van a magán bankoknak, pedig sokkal jobb lenne, ha működnek egy a vérellátóhoz hasonló rendszer az őssejteknek. 

kozosseg_koldokver.jpg

6. Nem ez a jövő

Mivel a baba vérében lévő sejtek csak vérképzőszervi zavarokra használható, ezért elég limitáltak a felhasználási lehetőségek. Ráadásul a korábban említett tárolás sem tesz jót nekik. Tehát macerás, drága és még nem is annyira használható. Az őssejt kutatás nagyon virágzik és egyre több ígéretes eredmény lát napvilágot, de ezek nem az embrionális vagy újszülöttkori őssejtekről szólnak. A jövő az indukált pluripotens őssejteké. Ez nagyjából annyit jelent, hogy hamarosan képesek lesznek a füledből májat csinálni. Levesznek tőled pár kötőszöveti sejtet, "átprogramozzák" őssejtté és aztán elérik, hogy mondjuk májszövet legyen belőle. Így biztosan nem fogja kilökni a szervezet az új szervet. Továbbra is persze kérdés, hogy a betegséged, amiért új májra van szükséged genetikai eredetű-e, mert ha igen, akkor az új májjal semmire sem mész. Tehát mint minden, ez sem csak fekete vagy fehér, ez sem csodaszer. De ez az eljárás sokkal több lehetőséget rejt magában, csak kicsit még várni kell, hogy működjön. Meg hogy Magyarországon is elérhető legyen. Meg hogy olcsó legyen...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dodosapiens.blog.hu/api/trackback/id/tr2414914968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása