Dodó Sapiens

Jó tudni

Rossz gén=betegség?

2019. május 15. 17:00 - Dodó Sapiens

A genetika elképesztő változásokon ment keresztül az elmúlt 20 évben. Megfejtettük az emberi genomot, vagyis, hogy a DNS-ünkben melyik bázis után pontosan melyik jön. Ez három millárd betű...Azt hittük akkor, hogy most aztán ránk köszönt majd a Kánaán, mostmár megértettük az embert, a világot és mindent. Egyesek szerint megfejtettük Isten nyelvét is. Azt hitték, hogy ha megvizsgálják egy ember génjeit, akkor tudni fogják, hogy élete során milyen betegségei lesznek és minden egyebet is megtudhatunk. De nem ez történt. Vajon miért nem?

dns_emberek_rosszgen.jpg

Kép forrása: pixabay

Egy betegséget sok gén okozhat

Számtalan cikket lehet olvasni, ahol elmondják, hogy megtalálták a depresszió, a rák, a magas vérnyomás, a cukorbetegség génjét. Ez egy nagy kamu! Ha csak egy génről beszélnek egy betegség kapcsán az általában ferdítés. Vannak olyan betegségek, amelyek kialakulásához valóban elég egyetlen gén hibája. Ezek általában elég ritkák. Ilyen például a cisztás fibrózis, a sarlósejtes vérszegénység, a fenilketonúria. 

A legtöbb betegségekhez általában több gén is köthető. A bipoláris depresszióval például legalább 60 gént hoztak eddig összefüggésbe. Itt meg is tudod nézni, hogy melyeket. Szóval soha az életben nem lesz, olyan, hogy megtalálták mondjuk a rák génjét. Ha ilyet olvasol, az minden csak nem igaz. Találtak már rengeteget és fognak is még. A genetika nem merül ki annyiban, hogy találunk egy gént, ami elromlott az adott betegben, azt megjavítjuk és már meg is gyógyult. Jó lenne, ha így működne, de az is jó lenne, ha a kakaós csiga fán nőne és ehetnénk nyáron, mint a meggyet a fáról. De nem így van

Az a rettegett génhiba

Attól, hogy van 60 géned, ami nem ugyanolyan, mint másoké, még nem leszel depressziós. Még csak egy küszöbértéket sem lehet meghatározni, hogy akinek ez meg ez a 23 génje rossz, az tuti depis lesz. Nem biztos. Lehet persze, de ha az ember nem olyan környezetben van, nem érik olyan hatások, amitől kialakulna, akkor nem lesz beteg, megmarad ez a génhiba hajlamnak.

dns_no_rosszgen.jpg

Kép forrása: flickr

Egyáltalán mi számít hibának? Egy bázis nem ugyanolyan, mint a többi 7 milliárd embernek? Vagy 4-5 bázis? Vagy 1000? Számtalan hiba lehet a DNS-en aminek az ég világon semmi következménye nem lesz. Eleve nem is az egész DNS-ünkön vannak gének, csupán az 1%-án. De ha már olyan peches vagy, hogy pont azon az 1%-nyin van valami hiba, az sem mindig okoz bajt. Ugyanis tudjuk, hogy a lényeg az, hogy fehérje képződjön. Kell RNS, ki kell jutni a sejtmagból, le kell gyártani a teljes fehérjét stb. Ez számtalan más ponton is elakadhat. Az is lehet, hogy egész egyszerűen be van csomagolva az adott gén és nem készül róla fehérje. Magyarul még ha jó is maga a gén, akkor is lehet beteg az ember. 

Az vagy, amit megeszel

A géneken lévő hibáknak a nagy része nincs meg bennünk születésünktől fogva. Nagyon kevesen születnek magas vérnyomásúnak vagy depressziósnak. A hajlam persze lehet veleszületett. Akinek a családjában van skizofréniában szenvedő, ott a család többi tagja is hordoz egy-két hibát biztosan.

A DNS-ről szóló cikkben elmondtam, hogy a DNS mennyire fontos. Az is, de nem mindenható. Van egy valami, amire csak legyinteni szoktak meg kötelességből hozzáteszik a mondat végére és erősen elbagatelizálják és a tudomány szent teréről száműzik a küszöbre. Ez a valami nem más, mint a KÖRNYEZET.

Mi magunk simán el tudjuk "rontani" a génjeinket vagy a fehérjéink létrejöttét olyan dolgokkal, mint például szolárium, rossz táplálkozás, dohányzás, rossz mentális állapot stb. Azzal, ha az ember nem vigyáz magára egész egyszerűen kiprovokálja a betegséget. Olyan tényezők is hatással lehetnek a genetikai állományunkra, mint például az, hogy hol élünk, hogy milyen levegőt szívunk be, hogy vannak-e barátaink vagy hogy sportolunk-e. Ha megvan a hajlam (vagyis pl. 10 géned (csak hasraütéssel mondtam egy számot) rossz a 60-ból), akkor lehet, hogy elég annyi is, hogy nem vesznek fel az egyetemre és máris depressziós leszel. Mással meg elképesztő borzalmak megtörténnek és mégsem lesz az. Vagy csak jóval később. (Mindezt egyébként epigenetikának hívják)

Ne a genetikai háttered határozza meg az életedet!Te magad vagy az életed ura!

dns_szabadsag_rosszgen.jpg

Kép forrása: unsplash

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dodosapiens.blog.hu/api/trackback/id/tr1514825692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása