Dodó Sapiens

Jó tudni

Szatyorözön

2019. június 05. 17:00 - Dodó Sapiens

Szatyor szatyor hátán. Egy szem alma egy műanyag zacsiban. Rengeteg csomagolás. De mi lesz ezekkel a szatyrokkal? Tudtad, hogy a műanyag zacskód túl fog élni téged? Hogy az összes zacsi, amit valaha használtál még ott lézeng valahol a világban? Lehet, hogy az óceánba került és belefulladt egy halacska. Lehet, hogy elégették és a levegőt szennyezte be. Bármi is történt, nem jó a történet vége. De mégis megérte belecsomagolni azt az egy szem almát?

folyo_zacsi.jpg

Kép forrása: pixabay

Mennyi is az annyi?

A Greenpeace adatai szerint percenként (!!!) egy teherautónyi szemét kerül az óceánokba. Ha most azt gondolod, hogy úgyis tök messze van az óceán, akkor jobb, ha tudod, hogy a Duna és a Tisza is tele van műanyagszeméttel. Ráadásul ahogy a folyóban vándorol a sok szemét és csiszológnak, mint a kavicsok icipici műanyagdarabocskák lesznek, amik aztán bekerülnek a csapvízbe is. Nem, nem az a megoldás, ha palackos vizet iszol, mert azzal újabb adag szemetet termelsz. A megoldás az, hogy nem juttatunk annyi műanyagot a folyóinkba. Meg másokéba se. Meg sehova. Mert több száz év alatt bomlik le. 

Az a mindent tudó vászonszatyor

Nemrég megjelent egy dán tanulmány arról, hogy a vászon szatyrok rosszabbak, mint a műanyagok...El ne hidd!!! Csak az előállítás szempontjából vizsgálták, de nem tárgyalták például azt, hogy mekkora kárt okoz a műanyag szemét az élővilágban. Szerencsére egyre többen ízekre szedik ezt a tanulmányt, kattinis ide, ha érdekelnek a részletek. 

tenger_zacsi.png

Kép forrása: pixabay

Mire való a szatyor?

Gondoljunk bele egy pillanat erejéig, hogy mi értelme van a szatyornak úgy általában. Beleraksz dolgokat, hogy azokat könnyebben el lehessen vinni egyik helyről a másikra, igaz? Ehhez a művelethez miért kellene minden egyes adandó alkalommal új és új eszközt használni? Ruhából se hordasz minden egyes nap újat. (Tudom, van aki igen, de kivételek mindig vannak) Van egy ruhatárad, abból választasz és ha piszkos lesz kimosod, kivasalod és hordhatod újra. Ilyen egyszerű a helyzet a zacskókkal is. Ja, hogy kényelmesebb az egyszerhasználatos verziókat használni? Hát persze, hogy az! De a kényelem nem mehet a környezetünk rovására. Ez hasonló ahhoz, hogy kényelmes lenne akármikor rágyújtani és ott és akkor dohányozni, amikor kedved tartja. De gondolni kell másokra is, ezért csak a kijelölt helyen gyújthatsz rá. Amúgy miután megszoktad, hogy zacskótlanul élsz, már nem fogod kényelmetlennek érezni. Vigyázni kell a Föld bolygónkra, mert nincs B-terv. A Marson egyhamar nem fogsz tudni házat venni, viszont az őrült pazarlás és zacskóözön ára egy élhetetlen bolygó lesz nagyon hamar.Sokkal hamarabb, mint hinnéd...

utca_zacsi.jpg

Kép forrása: pixabay

Mi a megoldás?

Az egyszer használatos műanyag zacsik helyett textilszatyrot kellene használnia mindenkinek. Nem egy-két hipszternek, hanem tényleg mindenkinek! Legalább részmunkaidőben. Minden kis lépés számít. Nincs szüksége a világnak 100 emberre, akik tökéletes csomagolásmentes életet élnek. Több milliárdra van szüksége, akik legalább megpróbálják csökkenteni a szemetüket. Sok kicsi sokra megy! Legyen a táskádban, a kocsidban mindig pár darab, így mindahányszor megkérdezik, hogy kérsz-e zacskót, akkor tudod mondani, hogy "nem, köszönöm, van nálam". Ez már első lépésnek bőven elég. Aztán, ha rákapsz a környezettudatosság ízére, úgyis menni fogsz tovább: a saját kulacson át, a csomagolásmentes bolton keresztül, a mosható betétig és még tovább...Hajrá!!!!

fold_zacsi.jpg

Kép forrása: pixabay

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dodosapiens.blog.hu/api/trackback/id/tr314876094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása